Televisiemaker Herman Van Molle (foto Michiel Hendryckx via Wikipedia) viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Ik ben een grote fan van de man. Ik vind zijn gelegenheidsprogramma over het Eurovisiesongfestival nog altijd zowat de beste televisie die ik ooit heb gezien. En ik was ook een fan van quizzen als “De Canvascrack” of diens voorganger “De IQ-quiz”. Mijn collega Lode De Pooter was echter niet te spreken over de eerste uitzending van deze quiz, zoals mag blijken uit onderstaand artikeltje…

Na een zeer verhelderende en nuttige aflevering van « Verover de aarde », gewijd aan de problematiek van de mentaal gehandicapte en deze van zijn familie, vond de speaker van dienst het nodig de daaropvolgende quiz voor te stellen als « een uitzen­ding voor mensen met een hoge I.Q. », ofte intelligentiequotiënt (17-11). En de presentator van dit denkspel deed er nadien nog een schepje bij door te zeggen dat « de kijkers die bij het vo­rige programma ingeslapen waren nu wel wakker zouden worden ». Dat was tenminste de geest van hun tussenkomsten daar wij te verbaasd waren om hen letterlijk te noteren. Wij von­den het een schande de moeizame be­wustmaking rond probleemgroepen, waaraan de BRT nu al jaren werkt, op zulk een manier te ontwrichten. Wij hopen dat de dader in kwestie in de volgende « TV-touché » aan een flinke zelfkastijding zal doen en zijn « mol­lenwerk » (hopelijk onbewust verricht) hekelen. Wij hopen… (De Rode Vaan nr.16 van 1984)
Twee jaar later was hij al even kritisch voor satire op de beeldbuis…
Satirische programma’s op de BRT. Het zou een vermakelijk onderwerp kunnen zijn voor een satirisch programma… Telkens wordt er met zo’n aandrang naar uitgekeken dat het wel moet tegenvallen. Alhoewel. Zou « Het idee alleen al » (19-10-86) ook zonder die « great expectations » de test hebben doorstaan ? We betwijfelen het. Het enige waardevolle onderdeel (het Atomium) was reeds in « Terloops » aan bod geweest, de meel-affaire was nogal vergezocht, het schandaal rond de astrologen werd te speels benaderd, het koortje was onverstaanbaar en de inbreng van het publiek onwaarschijnlijk onbenullig (« Ik dacht dat ik dat melodietje op de radio had gecomponeerd, maar het bleek van Verdi te zijn »). Al « opsluten en doodskieten » na één aflevering ? Zo zijn we niet, we gunnen Van Molle en zijn harem (hij heeft er nu al vijf) nog gerust een tweede en een derde kans. Zelfs een vierde en een vijfde. Maar niet tot in het oneindige, zoveel is zeker. (De Rode Vaan nr.43 van 1986)

Lode De Pooter

P.S. Over Herman Van Molle doet ook nog de volgende anekdote de ronde. Hij werd ooit eens geïnterviewd door de RTBf, waarbij men hem vroeg wat hij eigenlijk deed. Herman antwoordde hierop: “Je présente une quiz.” Maar voor de Franstaligen klonk dit uiteraard als “Je présente une cuisse”...

5 gedachtes over “Herman Van Molle wordt 65…

  1. Waarom horen we niets over Herman ?? Hij was toch ook een icoon bij de BRT ! Blijkbaar kan het niemand wat schelen … MIJ wél, Herman, ik hoop dat het goed met je gaat en wens je het allerbeste !

    Geliked door 1 persoon

  2. Herman, ik heb je antijd bewonderd voor je humor, je professionaliteit bij het presenteren van kwissen… ik wens je een allerbeste gezondheid toe, of je nu terug op het scherm komt of niet…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.