In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De Schopenhauer-kuur is een boek van de Amerikaanse auteur en psychiater Irvin D.Yalom. Eerder las ik van hem al Nietzsches tranen (zijn bekendste werk) en Het raadsel Spinoza. Het is duidelijk dat deze schrijver interesse heeft voor filosofie, en in enkele boeken probeert hij een filosoof te betrekken in de plot (andere boeken specifiek over therapieën schreef hij ook maar heb ik niet gelezen). Dit boek trof ik in de boekhandel vreemd genoeg aan in de rubriek psychologie, ook al kon het evenzeer in de rubriek filosofie staan, of gewoon bij de fictie. Het verhaal is vrij eenvoudig : de oudere psychiater Julius krijgt te horen dat hij aan een ernstig melanoom lijdt en nog slechts één goed jaar te leven heeft. Hij zet zijn werk verder, onder meer met de wekelijkse sessies van een groepstherapie.

Hij betrekt er ook Philip bij, een ex-patiënt met een ernstige verslavingsproblematiek die hij voordien niet kon helpen. Philip beweert dat hij door zich toe te leggen op filosofie, en meer bepaald de filosofie van Arthur Schopenhauer, van zijn verslaving genezen is. Meer nog: hij wil zelf als (filosofisch) therapeut werken. Julius vindt dat de (vrij contactgestoorde) Philip eerst een aantal maanden de groepstherapie moet volgen om te werken aan empathie en contactvaardigheden. Het boek volgt deze groepstherapie in hoofdstukken die telkens afgewisseld worden met rechttoe-rechtaan hoofdstukken over leven en denken van Schopenhauer.

Aldus bevat het boek een mini-inleiding in leven en werk van deze 19de eeuwse Duitse filosoof, die bekend staat voor zijn pessimisme en misantropie. Maar dit werk wordt hier ook gelieerd met de groepstherapie en met de houding van Philip daarin. Het Schopenhauer-boek situeert zich dus op het snijvlak tussen filosofie en psychologie. Yalom is geen meester-stilist maar hij weet wel een goede plot op te bouwen met een interessante problematiek die veel tot nadenken aanzet.

Fons Mariën, 07/01/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.