In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van het boek De rivier van Herakleitos luidt: Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte. Dit boek van de bekende Gentse filosofen Etienne Vermeersch en Johan Braeckman is in de eerste plaats een geschiedenis van de Westerse filosofie van de pre-Socratici in het oude Griekenland tot op heden. Een eigenzinnig visie staat voor de speciale aandacht voor de kennistheoretische (epistemologische) problemen als deel van de filosofie en ook voor de (typografisch duidelijk onderscheiden) commentaar van de auteurs op de verschillende besproken filosofen. Een pluspunt van dit boek is dat deze geschiedenis gaat tot de hedendaagse filosofen en stromingen, zoals de postmodernisten, de filosofie van het ecologische vraagstuk en de bio-ethische vraagstukken (door de toenemende kennis en praktijk op medisch vlak sinds de jaren vijftig). Eén minpunt is dan weer het wel heel korte stuk over de Verlichting, waardoor een denker als b.v. Voltaire bijna helemaal uit de boot valt. Wel wordt er in de volgende hoofdstukken soms verwezen naar het Verlichtingsdenken (o.m. bij het overzicht van de ideologieën die sinds de 19e eeuw ontstonden). Het boek is leesbaar, maar sommige passages vergen toch wel veel concentratie van de lezer, zo zijn er moeilijke uitweidingen over wiskunde en de wetenschappen. Samengevat : dit is een interessant overzicht van de filosofie maar dit boek vergt wel wat inspanning van de geïnteresseerde leek zoals ik.

Fons Mariën, 30/11/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.