Vandaag is het al 35 jaar geleden dat tienerster, rock’n’roll-zanger en acteur Rick(y) Nelson op oudejaarsdag van 1985, bij een vliegtuigongeluk in Texas, op 45-jarige leeftijd om het leven kwam.

Als kind trad hij op in de televisieserie “The Adventures of Ozzie & Harriet” van zijn ouders. Zijn vader, Ozzie Nelson, was orkestleider en zijn moeder, Harriet Hilliard, zangeres. Het paar was succesvol sinds de hit “Dream a little dream of me” in 1931.
Hun zoon is één van de eerste tienersterren in Amerika. In 1957 nam hij zijn eerste plaat op, een cover van “I’m walkin'” van Fats Domino. In de jaren erna werd hij bijzonder populair: alleen Elvis Presley verkocht in die tijd in de Verenigde Staten meer platen. Bekende hits van hem zijn “Hello Mary Lou”, “Travelin’ Man” en “Poor Little Fool”.
Ricky Nelson werkte ook als acteur. In 1959 vertolkte hij een hoofdrol in de film “Rio Bravo” met John Wayne en Dean Martin. Director Howard Hawks did not want to cast Ricky Nelson, whom he considered to be both too young and too lightweight, and deliberately gave him the fewest possible number of lines for a third-billed star. However, he later admitted that having Nelson’s name on the poster had probably added $2 million to the film’s box office performance. Howard Hawks always wanted someone who would connect with teenagers to play Colorado. Reportedly, his first choice was Elvis Presley, who was enthusiastic about the opportunity. Unfortunately, Presley’s manager, Colonel Tom Parker, wanted too much money and top billing. Neither Hawks nor John Wayne would have any of it, so the search continued. Presley joined the U.S. Army in March 1958, two months before filming began.

The movie had an interesting preview trailer. In the trailer, Ricky Nelson finishes playing his guitar, then he turns to the camera and talks about the exciting nature of the film. After some clips are shown, they cut back to Nelson who lists the cast members. When he does not mention his own name, we hear the voice of Dean Martin say off camera “What about Rick Nelson”?

On May 8, 1958, just one week into shooting, Ricky Nelson celebrated his 18th birthday. As a gift, John Wayne and Dean Martin gave him a 300-pound sack of steer manure, which they then threw Nelson into, as a rite of passage. (IMDb)

Later in de jaren ’60 bleven de successen echter uit voor Ricky Nelson. In 1972 kende hij zijn Trafalgar op een “party” in Madison Square Garden waar duizenden fans samengekomen waren om hem nog eens “Hello Mary Lou” te horen zingen (overigens eigenlijk van een andere glorie uit die tijd, Gene Pitney wiens stem er zich echter niet toe leende). Toen hij dat vertikte werd Ricky bedankt met tomaten en andere producten uit de tuinbouw- en zuivelsector en leverde het relaas daarvan nog een soort van “postume” hit op (“Garden party”).
Daarna kwam Nelson back. Om onduidelijke redenen en zeker niet als aanloop voor een come-back. “Playing to win” is een degelijke plaat, met degelijke nummers (hoofdbrok: remake van “Believe what you say” van de Burnette-neefjes, maar verder ook werk van John Fogerty, Ry Cooder, Graham Parker en John Hiatt), degelijk gezongen, degelijk begeleid en degelijk geproduceerd, maar geen echte uitschieter. 41 is Nelson op dat moment, en hij heeft een blote bast om “u” tegen te zeggen (onwillekeurig maak ik steeds een vergelijking tussen deze hoes en die van de nieuwe Miek en Roel), en het strekt hem tot eer dat hij nog steeds de benen van onder zijn gat swingt in plaats van te gaan croonen in Las Vegas, maar toch zie ik het niet meer zitten. Maar dat heb ik wel meer als ik mijn bril niet draag.
In de jaren tachtig raakte hij inderdaad nog meer in de vergetelheid, tot hij in 1985 met veel succes meedeed aan een serie golden oldie-concerten in Engeland. Dit leidde tot een soortgelijke tour door het zuiden van de Verenigde Staten. Tijdens deze tour kwam hij, op oudejaarsdag van 1985, bij een vliegtuigongeluk in Texas, op 45-jarige leeftijd om het leven.
De tweelingzonen van Ricky Nelson, Gunnar en Matthew, vormden later de popgroep Nelson, die in 1990 een nummer 1-hit had in Amerika met (Can’t live without your) Love and Affection. Zijn dochter, Tracy Nelson, speelde mee in de serie Father Dowling Mysteries.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.