De Chinese actrice Gong Li viert vandaag haar 55ste verjaardag. In 1991 zou ik haar normaal ontmoet hebben, toen haar toenmalige partner, de regisseur Zhang Yimou, de prijs van de UFK (de vereniging van de Belgische filmcritici) in ontvangst kwam nemen, maar ik probeerde deze prijsuitreiking te combineren met het bijwonen van een try-out van een stuk geregisseerd door Jean-Pierre De Decker in de KVS en die poging is slecht afgelopen. Toen we ter plekke arriveerden, “Gong Li had left the building“…

Die prijs kreeg Zhang Yimou voor “Het Rode Korenveld”, een sprookjesachtig liefdesverhaal met Gong Li dus in de hoofdrol, dat passie, vitaliteit, verlangen en spanning uitstraalt via een bij wijlen flamboyante fotografie en een poëtische stijl. De oorlog op de achtergrond en de soms erg harde geweldscènes doen niets af aan de intensiteit en uitstraling van het landschap, de relatie tussen de verschillende personages, de Chinese traditie en de beklijvende miserie van de plaatselijke bevolking. Het is geen gemakkelijke film: het verhaal verloopt traag en de gehanteerde symboliek vraagt soms om verduidelijking, maar ‘Het Rode Korenveld’ ‑ goed voor de Gouden Beer op het festival van Berlijn 1988 ‑ is een schitterende debuutfilm die reeds alle kwaliteiten van de latere Zhang Yimou films in zich had.
Enkele jaren later won “Raise the red lanterns”, opnieuw met Gong Li in de hoofdrol, een Zilveren Leeuw voor de regie op het festival van Venetië, evenals de prijs van de Italiaanse katholieke filmliga en de Fipresci-prijs.
In Cannes had hij een jaar eerder met “Ju Dou” eveneens de Grote Prijs gewonnen, nog altijd met Gong Li in de hoofdrol.
In 1994 draaide Zhang Yimou zijn voorlopig laatste film met Li in de hoofdrol, “Qiu Ju”, omdat er een einde kwam aan hun relatie. Li huwde met een Maleisische zakenman en was o.a. te zien in “Farewell My Concubine” en “Temptress Moon”, allebei van Chen Kaige, en “Memoirs of a Geisha” van Rob Marshall.
In 2006 werkte Zhang Yimou opnieuw met Gong Li voor “The curse of the golden flower” (foto).

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Gong Li wordt 55…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.