Dertig jaar geleden vond het traditionele oudejaarsavondconcert van de Vlaamse Opera plaats in het Gentse Muziekconservatorium. Hoofdvedette was de Poolse lyrische sopraan Elzbieta Szmytka, die fantastisch was als Mozart-interpretatrice. De dirigent was Rudolf Werthen.

In 1992 hoorde ik ze ook nog als Sophie in “Der Rosenkavalier” in de Vlaamse opera en als de page Oscar in “Un ballo in maschera” in de Munt, nadat ze vroeger daar ook reeds in “Falstaff” en “Jenufa” had gezongen.
Zij spreekt overigens zeer goed Nederlands, aangezien zij al naar de lage landen (eerst Nederland dan België) is gekomen nog onder het communistische regime. Dat had echter meer te maken met de beperkingen op haar carrière, want economisch gezien vindt zij het “vrije” Polen een ramp, vooral de jeugdwerkloosheid, met ook de bijhorende “culturele” gevolgen.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Dertig jaar geleden: oudejaarsavondconcert met Elzbieta Szmytka

 1. Hallo Elzbieta,

  Misschien kan je het nog herinneren samen met je vriendin uit Den Haag dat je een aantal keren bij mij in de sauna ben geweest in Bezuidenhout in Den Haag.
  Je zong toen zo mooi (1980) dat ik zelf een uitnodiging heb gehad om een voorstelling bij te wonen in het concertgebouw in Amsterdam waar je zong samen met Marco Bakker.
  Wat hebben wij een lol gehad toen in de late uren, en wat was het gezellig, ik was benieuwd hoe het verlopen was met je carriere.
  Ik woon tegenwoordig in Friesland (dat is in het noorden) en wens je veel sukses.
  Groeten ,

  Leen Koppenol

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.