In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De pest is een klassieker uit 1947 van auteur, filosoof en Nobelprijswinnaar Albert Camus. Het verhaal speelt zich af in de Algerijnse kuststad Oran, ergens begin jaren veertig. De stad wordt getroffen door een plaag, na korte tijd blijkt het de pest te zijn. De plaatselijke overheid moet drastische maatregelen nemen om verdere verspreiding tegen te gaan, zoals het afsluiten van de stad van de buitenwereld. Bewoners mogen de stad niet meer uit, anderen mogen de stad niet meer in. Zo worden vele mensen gescheiden van hun geliefden of familie. Op termijn wordt de bevoorrading van de stad ook moeizaam. Centraal staat het engagement van dokter Rieux, wiens vrouw ziek is en buiten de stad verblijft wanneer de pest uitbreekt. Naast Rieux zijn er nog enkele personages, waarvan het merendeel zich ook engageert in de strijd tegen de pest, die vele maanden blijft voortwoekeren en vele honderden doden eist. Journalist Rambert echter meent dat hij door toeval in de stad gevangen zit en zoekt een uitweg via illegale weg om zich bij zijn geliefde te kunnen voegen. De omwille van de pest afgesloten stad kan als een allegorie voor het bezette Frankrijk gezien worden. Anderzijds is het ook een bij uitstek existentialistisch onderwerp, waarbij de auteur nagaat wat de houding van de mensen tegenover deze levensbedreigende situatie is. In extreme omstandigheden , zoals deze, komt vaak de ware aard van mensen boven. Aanvankelijk staat het engagement van dokter Rieux (een man van de wetenschap) bijvoorbeeld tegenover die van pater Paneloux, die meent op bovennatuurlijke krachten te moeten wijzen. De pest is een heel indringend boek, dat bijblijft omwille van zijn prangende, haast filosofische thematiek.

Citaat : Beroofd van hoop en van herinneringen stelden ze zich volledig op het heden in, kenden ze eigenlijk alleen nog het heden. We kunnen er niet om heen: de pest had iedereen beroofd van het vermogen tot liefde en zelfs tot vriendschap. Want liefde heeft een toekomst nodig en voor ons bestond alleen het ogenblik.

Fons Mariën, 09/12/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.