In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De onverschilligen is het debuut van Alberto Moravia uit 1929. Het is een omstreden boek dat zowel door de fascisten als door de RK Kerk verboden werd en daarom in 2003 heruitgegeven werd door De Morgen in zijn reeks De Verboden Boeken.

Het boek vertelt de ingewikkelde emotionele en seksuele relaties van de leden van een gezin: moeder, dochter en zoon en de huisvriend Leo en met vriendin Lisa. De moeder, Mariagrazia, is jaloers op haar vriendin Lisa, van wie ze vermoedt dat die met Leo (haar minnaar) een relatie aanknoopt. Maar in werkelijkheid heeft Leo nu zijn oog laten vallen op dochter Carla, die net 24 wordt en heeft Lisa het gemunt op zoon Michele… Bovendien is er spanning tussen het gezin en Leo om financiële redenen. Moravia schrijft heel open over relaties, overspel en seksualiteit in een tijd dat de lezer hierdoor nog vlug geschokt werd.

Fons Mariën, 03/09/2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.