De Nederlandse rockpionier Peter Koelewijn viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Ik ken hem al vanaf zijn allereerste platen, al heb ik ze niet in de juiste volgorde gekocht. Zo was mijn eerste singeltje van Peter & zijn Rockets “Marijke/Jenny”, gevolgd door “24.000 kussen” en pas daarna zijn legendarische debuut “Kom van dat dak af”. Toch heb ik als illustratie niet voor de rocker Peter Koelewijn gekozen, maar voor het eerder beschouwende “Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou” uit 1977, wat ik de beste Nederlandstalige plaat van dat jaar vond, wat op zich al een prestatie was, want 1977 was ook het jaar van “Nooit meer drinken” van Raymond Van het Groenewoud. Meer zelfs, ik vind “Het beste…” misschien wel de beste Nederlandstalige elpee aller tijden en wellicht haalt ze ook nog een plaatsje in mijn internationale top tien aller tijden…
1977 was ook het jaar dat ik Peter Koelewijn voor het eerst heb ontmoet. Daar was ook een hele correspondentie aan voorafgegaan. Het fijne leg ik allemaal hier uit.
Vier jaar later ontmoette ik Peter opnieuw en deze keer als “werkgever”. Ik had hem en zijn Rockets immers weten strikken voor een optreden op het Feest van De Rode Vaan. Hierover kan je dan weer alles lezen op deze pagina.
En tenslotte hebben we in de internettijden opnieuw contact opgenomen. Zo heeft Peter niet enkel meegewerkt aan mijn Bob Dylan-poll (dertig jaar eerder had hij dat ook al gedaan wat punk betreft), hij reageerde ook positief op mijn voorstel om een nummer van hem te veranderen in een hymne aan de Australische Crocodile Trophy. Helaas werd mijn voorstel door de gewezen wielrenner en would-be zanger Danny Clark afgewezen. Het hele verhaal vind je hier.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Peter Koelewijn wordt tachtig…

  1. Ik denk ook aan zijn presentatiewerk op Radio Luxembourg toen ik ’s avonds zijn programma beluisterde op de 208-middengolf. Of op BRT 2 West-Vlaanderen waar ze hem ook een tijdje een half uur of zoiets zijn ding lieten doen op zondagnamiddag. Ik herinner me vaag dat zijn programma op de nationale omroep telkens was opgenomen in een studio van Radio Luxembourg in Brussel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.