In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Ondertitel van het boek De ongelovige Thomas heeft een punt is : “Een handleiding voor kritisch denken”. Dat had ook kunnen : ‘sceptisch denken’, want beide auteurs uit de Gentse filosofische school (Johan Braeckman & Maarten Boudry) stellen zich als sceptici op. Ze hameren op de noodzaak om een aantal fenomenen, theorieën, religies, beweringen e.d. kritisch te benaderen. Ze halen bekende voorbeelden voor de dag van ‘hoaxen’ (vervalsingen, zoals de beruchte foto van het Loch Ness-monster uit 1934, de paranormale gaven van Uri Geller). Ze benaderen zeer kritisch het fenomeen van de samenzweringstheorieën, zoals de talrijke theorieën over 9/11, verder het geloof in de yeti, de lijkwade van Turijn, het creationisme e.d. Ze baseren zich op grondig onderzoek, ook in de psychologie (zoals de cognitieve dissonantie en zelfbedrog). Ze richten hun pijlen verder op religie en het bovennatuurlijke en verder op het verschil tussen wetenschap en pseudowetenschap (zoals de psychoanalyse). Ten slotte pakken ze ook het pseudo-intellectuele discours van de postmodernisten en figuren als psychoanalyticus Jacques Lacan aan, die vooral uitblinken in nietszeggende maar geleerd klinkende teksten. Daarmee is hun overzicht van bedenkelijke geloofsovertuigingen niet exhaustief (er zijn er b.v. veel op het vlak van alternatieve geneeswijzen), maar de toon is gezet en de lezer heeft ondertussen door hoe onwaarschijnlijke beweringen kunnen aangepakt worden. De toon van dit boek sluit volledig aan bij de groep SKEPP (waarnaar ze ook verwijzen). Alle stellingen die de auteurs in dit boek aannemen worden grondig onderbouwd door talrijke verwijzingen naar publicaties door experten. Dit boek is mij op het lijf geschreven, in de zin dat ik zelf ook een kritisch-sceptische houding heb tegenover zweverige toestanden en onwaarschijnlijke beweringen.

Fons Mariën, 22/02/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.