Vandaag viert de Brusselse striptekenaar Dirk Stallaert (op de foto tweede van rechts naast Freddy De Vadder en links van hem herkent u nog Herbert Flack, Jean Blaute en Urbanus) zijn 65ste verjaardag.

Hij begon als cartoontekenaar bij Knack, tekende daarna de reeks De Strangers in de Gazet van Antwerpen en werkte aan de reeks Nino met Hec Leemans.
Als assistent van Marc Sleen tekende Stallaert sinds 1992 jarenlang de avonturen van Nero (vanaf nr.122 “Barbaarse vijgen” ).
Hij won reeds meerdere prijzen, waaronder de Bronzen Adhemar in 1995. Het juryrapport vergeleek hem zowel met de grote Belgische striptekenaars als Hergé en Bob De Moor, als met de meesters van de Vlaamse School: Marc Sleen en Willy Vandersteen.
In 2003, na lang beraad, wegens het stopzetten van de Nero-reeks, besloot hij om een aanbod van Merho te aanvaarden en in diens De Kiekeboes-reeks als tekenaar te fungeren.
Daarnaast tekent hij verder twee gag-strips op scenario’s van Urbanus: nl. Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.
Na drie jaar “Kiekeboe” verlaat Stallaert eind december 2005 Merho om vanaf januari 2006 te gaan werken als tekenaar bij Studio Vandersteen. In 2005 heeft hij al enkele gags getekend voor de nieuwe reeks van De grappen van Lambik.
Van tijd tot tijd werkt hij ook samen met Erik Meynen. In 2012 nam Stallaert even De Geverniste Vernepelingskes over van Jan Bosschaert, maar het tekenen van de reeks viel hem te zwaar en Steven Dupré nam over. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.