Walter Van Bunder, afkomstig van De Klinge en gewezen leerling van het college in St.-Niklaas, heeft een boek geschreven dat wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Boekscout.nl: Econologics – een holistische kijk op economie, ecologie en humaniteit.

Crisis is het woord dat al jaren niet meer weg te bannen is uit het nieuws. Economisch, financieel, maar ook op het milieuvlak en op maatschappelijk vlak is het alle hens aan dek geblazen om de steven te wenden. Dit boek heeft de pretentie hierover na te denken, de causale verbanden op te sporen en de wegen naar oplossingen te exploreren. De drie P’s, people, planet en profit, met elkaar verzoenen en tevens alternatieve parallelwegen opzoeken, dit is de ambitie van de schrijver. Het boek is geschreven niet vanuit politiek, ideologisch standpunt, maar vanuit rationeel maar tevens ethisch standpunt.
unnamed

Walter van Bunder: “Ik ben een gepensioneerde Doctor in de Scheikunde en vijfendertig jaar werkzaam geweest bij Bayer Antwerpen. Ik woon te Essen met mijn vrouw Lydie en heb twee kinderen en drie kleinkinderen. Ondanks mijn exact-wetenschappelijke achtergrond, ging en gaat mijn belangstelling ook en vooral uit naar humane wetenschappen en naar sociale en maatschappelijke problematieken . Als pensioengenieter leek het me zinvol en aangenaam me eens op een ander terrein te begeven dan wat ik professioneel gewoon was.”
Een stukje uit het boek: pro’s en contra’s voor het invoeren van het BI (basisinkomen)
Een maatschappijmodel, waarbij een groot aantal mensen een soort financiële ondersteuning krijgt, die ze niet nodig hebben en dat er tevens vanuit gaat dat degenen, die het wel nodig hebben, er zeker niet op achteruit mogen gaan, kan niet anders dan als gevolg hebben dat een grotere fractie van de nationale welvaart of het bnp via de overheid herverdeeld moet worden. Dit zou alleen vermeden kunnen worden in het utopische scenario van een snelle forse stijging van het bnp. De sterke stijging van de belastingtarieven op alle niet-arbeidsactiviteiten (taksshift van arbeid naar verbruik, kapitaal enz.) zal de aantrekkingskracht van legale en illegale fiscale vluchtwegen en van kapitaalvlucht alleen maar versterken en investeringen en dus economische groei doen dalen. Een neerwaartse spiraal is bijna onvermijdelijk.
Specifiek zijn nog een aantal pro’s en contra’s te bedenken.
De pro’s liggen vooral op het vlak van de humanisering van het werk:
• Meer individuele keuzevrijheid, wel of niet werken in een bezoldigde job, lossere band tussen werk en inkomen, meer vrijwilligerswerk…
• Financiële waardering voor nu onbezoldigde jobs, zoals thuis voltijds kinderen opvoeden, familieleden verzorgen, huishoudwerk…
• Minder burn-outs door stress op het werk (en minder depressies?), minder werkverzuim en ziektekosten.
• Minder extreme armoede (afhankelijk van de hoogte van het BI).
• Meer gemotiveerde werknemers omdat ze niet meer, zoals nu, min of meer gepusht worden om een job te zoeken en aan te nemen.
• Vereenvoudiging bij de Sociale Zekerheid, minder of geen administratie en bureaucratie, ‘wegsaneren’ van groot aantal jobs.
• Neerwaartse druk (?) op brutolonen, omdat het BI als een extra inkomen zou kunnen beschouwd worden. Daartegenover zullen de lonen voor die beroepen, die niet goed meer in de markt liggen, stijgen.

2 gedachtes over “Vijf jaar geleden: “Econologics” van Walter Van Bunder

 1. Hallo, met Walter Van Bunder. Ik was aangenaam verrast een exposée te vinden op uw blog over mijn sinds kort verschenen boek ‘Econologics’. In ieder geval hartelijk bedankt voor de aandacht. Enkele vraagjes dienaangaande: hoe bent U op mijn spoor gekomen, des te meer verbazend omdat het me tot hiertoe, als niet-BV, niet gelukt is, ondanks de aanbeveling van Mark Eyskens, enige publiciteit te verwerven in de media? Heeft U al interesse ondervonden bij uw lezers sinds de publicatie op uw blog? (28-12-15?)
  Graag had ik U een exemplaar cadeau gedaan, indien U me het adres van bestemming laat weten.
  Ik sta graag ter beschikking voor verdere vragen en eventuele samenwerking.
  Hartelijke groeten,
  Walter Van Bunder

  Like

  1. Geachte heer Van Bunder,
   De tekst is mij bezorgd door André De Rop, een gemeenschappelijke vriend. In het college keek ik geweldig op naar de oudere André (ik denk dat ik hem heb leren kennen via zijn neef Marc, die in mijn klas zat) en ik vertoefde dan ook vaak in zijn vriendenkring. Ik herinner mij daar nog bepaalde mensen van, zoals een zekere Weemaes. Misschien hebben wij elkaar destijds ook op die manier ontmoet, maar dat kan ik me niet herinneren.
   Helaas moet ik u mededelen dat ik tot nu toe geen reactie heb gekregen op de publicatie. Uiteraard apprecieer ik het ten zeerste dat u mij een exemplaar wil bezorgen, maar ik moet u eerlijk bekennen dat mijn belangstelling eerder in de richting van het artistiek-culturele gaat en dat ik eigenlijk niet echt tot uw doelgroep behoor. Ik ken echter wel een vriend die zich in dergelijke materie verdiept en die ongetwijfeld met veel belangstelling uw werk zal lezen. Ik zou het boek dus kunnen aanvaarden en het nadien aan hem bezorgen, maar het lijkt me eenvoudiger dat u rechtstreeks met elkaar in contact komt. Dat kan b.v. via e-mail. Als u hierover dus met mij contact wil opnemen, schrijft u naar ronnyengaby@gmail.com.
   Dan kunt u mij langs die weg misschien ook uw geboortedatum mededelen. Zoals u misschien al heeft gemerkt, hanteer ik verjaardagen immers als principe op mijn blog en zo zou ik om de vijf jaar je publicaties opnieuw onder de aandacht kunnen brengen. Maar u doet hiermee uiteraard wat u wil. Alvast bedankt voor uw reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.