In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ogen van de panda is een milieufilosofisch essay van Etienne Vermeersch, oorspronkelijk uit 1988. Bijna 25 jaar later verscheen deze editie De ogen van de panda. Een kwarteeuw later, waarin de volledige oorspronkelijke tekst aangevuld wordt met een lang nawoord. In dit boek onderzoekt de filosoof de wortels van de milieucrisis in onze beschaving, en die vindt hij in het WTK-bestel (de interactie van wetenschap, techniek en kapitalisme, waarbij hij voor een goed begrip ook het staatskapitalisme van de socialistische landen – uit 1988 dus – rekent).

Vermeersch erkent de verdiensten van het WTK-bestel waardoor voor grote groepen in de westerse samenlevingen een behoorlijke levensstandaard kon bereikt worden. Evenwel is deze uitbreiding op wereldniveau niet mogelijk omdat de bronnen van grondstof en energie e.d. dan nog sneller uitgeput worden, terwijl anderzijds om ethische redenen een kwaliteitsvol leven aan de miljarden bewoners in derde wereldlanden niet mag ontzegd worden. Het WTK-bestel is op microniveau erg doeltreffend maar op macroniveau desastreus. Vermeersch rekent zowel af met het WTK-optimisme als met het (ecologisch) doemdenken. Bovendien gaan deze evoluties samen met een enorme bevolkingsaangroei wereldwijd, wat in contrast staat met de eindigheid van deze aarde (en zijn grondstoffen, energiebronnen, voedeselvoorraden…).

Vermeersch probeert een ethische fundering te vinden voor een nieuw toekomstgericht denken en samenleven. In deze editie komt hij in 2010 terug op de kritieken op zijn boek, op belangrijke nieuwe publicaties en inzichten en op evoluties in de ecologische problematiek (o.m. het gat in de ozonlaag dat enigszins hersteld werd en de zure regen die in 1988 erger leek). In zijn nawoord argumenteert hij dat de grote lijnen van zijn betoog nog stand houden.

Fons Mariën, 13/11/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.