Tom Leezer (Delft, 26 december 1985) is een Nederlands wielrenner die anno 2018 reed voor Team LottoNL-Jumbo (bovenstaande foto: Jean-Pierre Verstraete; onderstaande foto: C.S.Wolves).

In zijn eerste profjaar boekte Leezer geen aansprekende resultaten, al behoorde hij wel tot het groepje renners (van ongeveer 30) dat in de Eneco Tour van 2008 in elk van de vlakke sprintetappes in de voorste groep of het peloton eindigde, waardoor er voor hem nog een verdienstelijke 26e plaats in het eindklassement in zat.
In 2009 nam Leezers carrière een positieve wending. Na de Tour Down Under en de Challenge Mallorca reed hij in enkele Vlaamse wedstrijden. Dit leverde goede klasseringen op: vijfde in Nokere Koerse (achter zijn winnende ploegmaat Graeme Brown) en derde in het eindklassement van de Driedaagse De Panne. Ook trok hij tweemaal succesvol de sprint aan voor Brown in de door Rabobank gedomineerde Ronde van Murcia. In februari eindigde hij op Mallorca als tweede achter Daniele Bennati in de Trofeo Inca, een van de vijf wedstrijden in de Challenge Mallorca. Tijdens zijn eerste grote klassieker, Milaan-San Remo 2009, eindigde hij in het peloton. Op 29 augustus 2009 startte Leezer voor het eerst in zijn carrière in een grote ronde, namelijk de Vuelta die in Assen begon. Tijdens de tweede etappe van die Ronde van Spanje won hij de eerste ‘klim’ in Witteveen (de fictieve Monte Relus), en kreeg hij na afloop de eerste bergtrui uitgereikt.
Leezer werd in 2016 voor de eerste maal in zijn carrière opgenomen in de Nederlandse selectie voor het wereldkampioenschap. In de woestijn bij Doha was hij in eerste instantie de enige Nederlander in een groep van zo’n dertig renners die zich afscheidde, later kwam Niki Terpstra daar bij. In de finale trok Leezer ten aanval, waarna hij op slechts enkele honderden meters van de eindstreep werd bijgehaald en uiteindelijk als zeventiende finishte. (Wikipedia)
foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.