In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Madrid, maart 1936: Anthony Whitelands, een keurige Engelse kunsthistoricus, is naar deze stad gereisd om er de kunstcollectie van de hertog van Igualada te taxeren. Whitelands krijgt de kans om een mogelijk onbekend werk van zijn geliefde schilder Velasquez te ontdekken. Maar de hertog heeft een dubbele agenda en het Madrid waarin de naïeve Engelsman terecht komt staat aan de vooravond van de burgeroorlog. Diverse politieke fracties bestrijden elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden. Generaals hebben plannen voor een staatsgreep. Spionnen en inlichtingendiensten doen elk hun werk, sommigen worden uit de weg geruimd. Ongewild komt Anthony terecht in dit wespennest van politieke intriges, nog aangevuld met amoureuze verwikkelingen. En dat is niet zonder gevaar voor zijn reputatie of zijn leven.

De neergang van Madrid van Edouardo Mendoza heeft vaak de spanning van een goede thriller, maar biedt tegelijk een heldere kijk op het politieke broeinest dat Spanje toen was. Mendoza schrijft vlot en weet hoe hij een spannend verhaal moet bouwen en tegelijk herkenbare personages moet neerzetten. Dit boek is meer dan een aanrader!

Fons Mariën, 28/02/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.