Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Amerikaanse “crooner” Dean Martin is gestorven aan keelkanker.

‘Crooner’ is een woord dat nog nauwelijks gebruikt wordt. Het Engelse woord ‘croon’ betekent eigenlijk ‘neuriën’. Een ‘crooner’ is een man die in een ontspannen, intieme houding met een zachte, lage stem (in de regel) liefdesliedjes zingt. Meer verhelderend dan de definitie zijn de voorbeelden: Frank Sinatra, Bing Crosby, Perry Como, Pat Boone, Tony Bennett, Andy Williams… Frank Sinatra staat gekend als een zogenaamde hard-crooner. Zijn maatje Dean Martin bleef echter een voorbeeld van een softcrooner: “Ik copieer gewoon Bing Crosby voor de volle honderd procent,” zegt hij.
Dino Crocetti alias Dean Martin (°Steubenville, Ohio, 7/6/1917) stamde uit een Italiaans-Amerikaanse familie. Zijn Italiaanse roots nog horen in zijn hits That’s amore, Return to me of Volare. Hij verliet de school op 16-jarige leeftijd en verhuisde in 1937 naar Californië. Hij had verschillende jobs (bokser, metaalbewerker, kaartgoochelaar, tankstationarbeider), alvorens hij zijn naam veranderde en succes kreeg als zanger in de nachtclubs van New York. Dean Martin funded Zionist terrorists in Palestine during the 1940s, as well as performing concerts for the Bergson Group.

In 1946 begon zijn samenwerking met de komiek Jerry Lewis. Ze ontwikkelden samen een succesvolle komedieroutine en behoorden tot de top van Hollywood. Zij speelden sketches op TV, hadden een eigen radioshow en traden van in 1949 ook samen op in films, 16 in totaal. Hun samenwerking eindigde in onenigheid in 1956. Tot veler verrassing had Dean Martin daarna een succesvolle solocarrière.

Montgomery Clift, who was bisexual and a liberal Democrat, turned down the role of Dude in Rio Bravo, because he didn’t want to work again with John Wayne and Walter Brennan who were both strongly conservative Republicans. They had previously worked together in Red River (1948). Clift suggested his The Young Lions (1958) co-star Dean Martin for the role of Dude, and so Martin’s agent immediately approached Howard Hawks with the idea to consider his client for the role of the drunken deputy. Hawks agreed to meet with Martin at 9:30 the next morning. When Hawks learned that Martin had done a show in Las Vegas until midnight, and hired a plane to fly him to the meeting, he was so impressed that he simply sent Martin to get a costume and told him he had the part.

When he was cast as Dude, an alcoholic battling inner demons, Dean Martin turned to his friend Marlon Brando for advice about playing the role, alhoewel ik eerder zou zeggen dat Martin slechts uit zijn eigen ervaring hoefde te putten… Howard Hawks‘ instructions to Dean Martin who showed up in an almost comical cowboy outfit on the first day of shooting, were not to play a cowboy, but just play a drunk. When Dean Martin appeared on The Perry Como Show, he mentioned that he was making a western starring John Wayne and that it was directed by Howard Hawks. He then said that he was playing the part of the drunken dirty deputy. He then said, as a joke: “Why they picked me, I don’t know pal.”

In de jaren ‘60 was hij lid van de Rat Pack, de beruchte vriendenclub met Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en Peter Lawford, met wie hij populaire films maakte. Dichte vrienden waren ook John Wayne en Gary Cooper.
Dean Martin is minder gekend bij de jongere generaties, maar voor de oudere staat hij in het landschap van de lichte muziek als een beschermd monument. Hij werd onsterfelijk door zijn hits-evergreens uit de jaren ’50: Kiss, Memories are made of this, Sway… In 1964 maakte hij een indrukwekkende comeback met Everybody loves somebody, The door is still open to my heart, Send me the pillow that you dream on e.a. – alle gezongen in de hem eigen herkenbare, moeiteloze, warme Italo-Amerikaanse stijl.
Hij speelde geheim agent Matt Helm in vier films, maar als hij zijn zangtalent al goed kon relativeren (cfr. de uitspraak over Bing Crosby), dan doet hij ook over zijn acteertalent zeer bescheiden. Daarna presenteerde hij tussen 1965 en 1984 wekelijks zijn eigen show op NBC, één van de succesrijkste programma’s in de Amerikaanse tv-geschiedenis. Zijn teruglopende gezondheid en populariteit zorgden ervoor dat hij vanaf de jaren ’70 alleen nog theaterwerk deed. Nadat zijn zoon in 1987 bij een vliegtuigongeval om het leven was gekomen en hij het jaar daarna onwel was geworden tijdens een tournee, zette hij een punt achter zijn carrière.
Dean Martin, die in 51 films speelde, heeft drie sterren op de Hollywood Walk of Fame: voor zijn platenopnamen, films en TV-werk. Volgens de ‘legende’ was hij een forse drinkebroer, maar zijn biografen (en zijn familie) spreken dat nadrukkelijk tegen. Hij was drie keer getrouwd en heeft acht kinderen, van wie één geadopteerd.
Sedert 1993 leed hij terminaal aan kanker (niet toevallig aan longen en nieren). Toen de chirurgen voorstelden de aangetaste organen weg te snijden, wees hij dat genereuze aanbod af om naar huis terug te keren “to have a beer”. Hij heeft er nog twee jaar kunnen van genieten, want hij is pas op kerstdag 1995 overleden op 78-jarige leeftijd. Op zijn grafsteen staat ‘Everybody loves somebody sometime’. (IMDb)

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Dean Martin (1917-1995)

  1. Dino was in zijn jonge jaren niet zo’n knapperd, hij was eigenaar van een knoert van een haviksneus, die hij (toen al) met esthetische chirurgie liet wegschaven waardoor hij de jeune-premier werd waarvoor veel dames in zwijm vielen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mr. DeSchepper, likes how great of you to reverently remember our Dino on the 20th anniversary of his departure from our presence. Never was, never will be anyone as cool as the King of Cool…oh, to return to the days when Dino walked the earth. Know that your remarkable reflections are being shared this day at ilovedinomartin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.