In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De auteur van het boek “De Koran uitgelegd”, Rachid Benzine, is Frans van Marokkaanse afkomst. Hij is islamoloog en schreef dit boek in het Frans als ‘Le Coran expliqué aux jeunes’. Ik kroop even in de huid van een jongere en las het boek dat bedoeld is als introductie tot de Koran, en op die manier ook tot de islam. Benzine legt uit waar de Koran vandaan komt en hoe en wanneer die van mondelinge overlevering van Mohammeds profetie tot een geschreven boek gekomen is. Hij bespreekt de Koran in opeenvolgend Mekka en Medina (in die tijd Jathrib geheten) en vertelt daarmee de facto het verhaal van Mohammeds profetie. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de kwestie van de Koran en het geweld en vervolgens een over de Koran en de sharia. Benzine benadrukt vooral het belang van de historische context voor het begrijpen van dit voor de moslims heilige boek. In die zin is de vraag van belang in hoeverre die tekst die teruggaat op de zevende eeuw in een woestijnland vandaag en hier nog enige relevantie heeft. Voor Benzine natuurlijk wel, hij is immers een moslim. De auteur past dus wel historische kritiek toe, maar verder gaat zijn kritische zin niet.

Dit boek is van belang als je de basiskennis over de islam wilt verwerven.

Fons Mariën, 03/06/2018

P.S. Noodgedwongen heb ik voor een ander boek van Benzine moeten kiezen als illustratie, maar ze past ook goed bij dit boek volgens mij (RDS).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.