Op 21 december 2015 verscheen ‘Op zijn Temsts’, een boek gewijd aan het dialect van Temse. De publicatie – van de hand van Simonne Buytaert – omvat enerzijds tal van dialectische gezegden, anderzijds een lijst van Temsese dialectwoorden met hun verklaring. Het boek is nog altijd een ideaal eindejaars- en nieuwjaarsgeschenk. Het is tegen 18 euro verkrijgbaar bij de auteur: Kasteelstraat 84 A, Temse, GSM 0475 38 70 33, e-mail: simonnebuytaert@telenet.be, en op de Toeristische Dienst (gemeentehuis), Markt 1, Temse, 03/771 51 31, e-mail: toerisme@temse.be.

Over het Temsese dialect zijn in het verleden meerdere bijdragen gepubliceerd, o.m. afkomstig uit de pen van couleur locale-schrijvers als Martin De Ryck (1928-2013) en Jean Boeykens (1901-1987). Burgemeester Luc De Ryck wijdde er bijdragen aan op deze blog en in zijn rubriek ‘Rechtstreekse Lijn met de Burgemeester’ in weekblad de nieuwe omroeper. Pater Robert Van Daele (1926-2013), Scheutist, legde doorheen de jaren een fichesysteem aan: hij schonk het enkele jaren vóór zijn dood aan het gemeentebestuur.
In 2004-2006 kreeg het Temsese dialect wetenschappelijke belangstelling. Als eindejaarsstudente Germaanse Talen aan de Universiteit van Gent wijdde Stefanie Ceelen (Temse) er haar eindwerk aan. In haar 1ste licentie maakte zij een studie over het dialectverlies in de woordenschat, in haar laatste jaar over de klankleer van het dialect.
‘Op zijn Temsts’ is van de hand van Simonne Buytaert. Geboren in Bazel, dochter van oud-schepen Felix Buytaert, woont zij sinds haar huwelijk in 1965 in Temse. Als medezaakvoerder van kledingwinkel New Look vergroeide zij met de gemeente en haar bewoners. Toen het echtpaar in 2003 – na 30 jaar – een punt zette achter de commerciële activiteiten, legden zij zich toe op fotografie. Samen met haar echtgenoot, Carlos Rooms (1943-2010), stelde zij in 2009 het fotoboek Bazel in beeld samen. Het succes inspireerde en motiveerde hen om door te gaan en al een jaar later publiceerden zij Temse in beeld (beide boeken zijn nog verkrijgbaar). Fotografie is sindsdien een constante in Simonnes doen en laten.
Zij werd ook bekoord (en verleid) door het Temsese dialect. Het resultaat van haar bezielde observatie vind je in haar boek: een schat aan dialectwoorden/gezegden en -uitspraken.
Publicaties als deze hebben een grote betekenis. Zij vereeuwigen een uitstervende rijkdom. Tegelijk heeft de lectuur een aparte charme en amusementswaarde. Bij het lezen slingert men vaak tussen glim- en schaterlach.
Luk Martens (links op de foto), die eerder al furore maakte met zijn strip over Fretalop, de middeleeuwse draak van Temse, verzorgde de cover en de layout. Het woord vooraf is van burgemeester Luc De Ryck (rechts op de foto), die mede zijn schouders zette onder het project.
Simonne Buytaert levert met ‘Op zijn Temsts’ een belangrijke bijdrage tot de instandhouding en bewaring van het plaatselijk taalkundig erfgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.