In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

In zijn laatste roman, De kaart en het gebied, komt een andere Michel Houellebecq naar voren dan die welke we kennen uit zijn klassiekers als Elementaire deeltjes of Platform. In dit boek vinden we veel minder cynisme of seksscènes terug, wat toch zijn handelsmerk was. De kaart en het gebied gaat over de Franse kunstenaar Jed Martin, een wat eenzame man die enigszins bevriend raakt met de schrijver Houellebecq, ook een eenzaat (hij voert dus zichzelf op als personage). Bovendien wordt in dit boek het personage-schrijver Houellebecq gruwelijk vermoord, wat tot een politie-onderzoek leidt. Het boek is echter geen voorbeeld van een spannende misdaadroman, maar schippert een beetje tussen verschillende wat filosofisch getinte verhaallijnen. Minder sterk dan zijn vroeger werk, is mijn oordeel.

Fons Mariën, 26/12/2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.