Fons Mariën las Is dit nu de islam? van Khalid Benhaddou.

Khalid Benhaddou is een Gentse imam van Marokkaanse afkomst. Hij heeft zich de afgelopen jaren geout als een verzoener, een bruggenbouwer. Zo las ik eerder “Verdwaald in Verlichting”, waarin hij in gesprek gaat met atheïst Patrick Loobuyk.

In dit boek uit 2016 probeert hij een antwoord te bieden op de vraag uit de titel, nadat talrijke aanslagen in Europa en ook in ons land (22 maart 2016, op Zaventem en Maelbeek) de islam in een slecht daglicht plaatsten. Daarom begint hij met een inleiding op de islam, de vele gezichten van deze godsdienst sinds het ontstaan in de zevende eeuw. Hij spreekt zich uit voor wat hij een rationele islam noemt. Hij houdt niet van de termen Europese of gematigde islam en meent te kunnen vaststellen dat er een traditionele rationele lijn in de islam is. Zo schrijft hij over de periode dat moslims een grote bijdrage leverden aan filosofie en wetenschap.

Verder heeft hij een groot hoofdstuk over radicalisering en meer bepaald de mogelijkheden en moeilijkheden van deradicalisering. Hijzelf probeert in de praktijk, onder meer met lessen in het onderwijs, bij te dragen tot die deradicalisering. Verder toont Khalid Benhaddou zich een voorstander van een lezing van de Koran in zijn historische context.

Dit boek is ongetwijfeld goed bedoeld en de auteur is een modern en gematigd man. Toch zijn kritieken mogelijk, onder meer omdat hij met zijn schets van de islam een aantal problematische aspecten uit de weg gaat. Mochten bovendien alle moslims even gematigd zijn als Benhaddou, dan zou er geen probleem van radicalisering zijn. Jammer genoeg is dat niet het geval, getuige nog de meer recente terroristische aanvallen uit islamitische hoek. Er is nog veel werk aan de winkel!

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.