Michael Albasini (Mendrisio, 10 december 1980) is een Zwitsers wielrenner (foto’s Erik Westerlinck).

Albasini reed in 2001 als stagiair voor Fassa Bortolo, maar ondanks een vierde plaats in de Ster Elektrotoer kon hij de ploeg niet overtuigen en hij kreeg geen profcontract aangeboden. Dat kreeg hij wel in 2003, bij Phonak. Hier reed hij twee jaar lang vrij anoniem rond, met een vijfde plaats in het Kampioenschap van Zürich in 2004 als beste resultaat.
Vanaf 2005 reed Albasini bij Liquigas waar hij vaak werd uitgespeeld als knecht van Mario Cipollini, Danilo Di Luca en Stefano Garzelli. Hij boekte zijn eerste zege als professional in een etappe in de Ronde van Zwitserland van dat jaar, toen hij de snelste was van een kopgroep. Albasini won ook nog ritten in de Ronde van Luxemburg en de Omloop van de Sarthe.
Sinds 2012 rijdt Albasini voor Orica GreenEDGE. In dat jaar won hij onder andere het eindklassement van de Ronde van Catalonië.
In 2014 werd hij door Kévin Réza beschuldigd van racisme. Ik reageerde daar toen op met volgend stukje: “Luister, ik wil niet weten wat Michael Albasini heeft geroepen tegen Kévin Réza. Ik wil zelfs niet weten of hij bij hem thuis in Zwitserland voor het Zwitsers Blok (or whatever) stemt. Als er in topsport stress-situaties ontstaan, dan wordt er gescholden. Punt. Dat is de adrenaline die haar werk doet. Je kunt dat betreuren, maar dat is nu eenmaal zo. Doe nu eens normaal en leer daarmee leven, hé zeg. Er zijn nog maar een handvol kleurlingen in het peloton en het is al zo ver: racisme! Potverdorie, als Réza een bleke roodharige was geweest, dan had Albasini hem ongetwijfeld als vuile rosse uitgescholden. Ik weet het, ook dat mag niet. Ook dat is een belediging voor een minderheidsgroep, maar het had alvast veel minder ophef gemaakt, neem ik aan (*). Alhoewel, ik mag er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn als Levi Leipheimer nog in het peloton had gezeten… Sjonge, sjonge, ’t kot zou te klein geweest zijn!”

Ronny De Schepper

(*) Réza zou later ook Gianni Moscon van racisme beschuldigen. En deze keer met resultaat: Moscon werd door zijn ploeg (Sky) uit de wedstrijd gehaald.

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.