Zulte-Waregem mag dan niet zo’n goede beurt gemaakt hebben in de Europa League in 1985, er was een tijd dat S.V.Waregem op z’n eentje nog het grote A.C.Milaan kon verslaan. Daarover een telefonisch vraaggesprek met sterspeler Luc Millecamps.

Hij heeft geen bal geraakt en toch kozen we er precies hém uit om na te praten over het onverhoopte succes dat S.V. Waregem heeft geboekt tegen A.C. Milaan: Luc Millecamps, eens een Rode Duivel, nu amper terug van weggeweest.
— Vooraf : wat is er nu precies met u aan de hand geweest, Luc ?
Luc Millecamps :
Ik heb ischias gehad, dat komt erop neer dat er een zenuw gekneld zat in mijn rug, door het feit dat er een tussenwervel was verschoven. Gedurende de maanden februari, maart, april en mei heb ik daardoor volledig plat gelegen, waarna ik een speciale injectie heb gehad om die tussenwervel te doen inkrimpen, zodat die zenuw nu opnieuw is vrijgekomen en ik me tamelijk goed voel.
— Maar om op topniveau aan sport te doen, moet er nog wat meer zijn dan zich « tamelijk goed » voelen_
L.M. :
Luister hier, ik heb vijf, zes maand niet gevoetbald, waarvan zoals gezegd vier maand 24 uur op 24 volledig plat gelegen, dan schiet er als sportman niet veel meer over van u, hé ? Men moet dat dan stelselmatig opnieuw opbouwen. Maar goed, dat is nu praktisch vergeten, al moet ik wel toegeven dat mijn leeftijd (34) zich tegen mij keert.
— Wat zijn dan nog uw betrachtingen ? Hoopt u er b.v. inde volgende ronde van de UEFA-beker reeds bij te zijn ?
L.M. :
Het is zeker de bedoeling van nog eens terug te keren, maar de ploeg draait goed op het ogenblik en, ja, wie moet er dan uit, hé ? Alleszins ben ik al blij opnieuw te kunnen voetballen, daar waar iedereen mij reeds had afgeschreven.
— Denkt u soms nog aan de nationale ploeg ? Die gaat nu naar Mexico, maar u hebt niet kunnen bijdragen tot de kwalifikatie…
L.M. :
Och, ik was er al niet meer bij van vóór mijn kwetsuur, dus die nationale ploeg, dat is voor mij een mooie herinnering, maar verder maak ik me daar geen illusies meer over. Kom, met het ouder worden moet je je daar nu eenmaal bij neerleggen. Ik ben al blij dat ik het heb mogen meemaken.
— Iedereen spreekt nu de vrees uit dat Waregem in de Belgische competitie de weerbots gaat voelen van de Europese campagne…
L.M. :
Dat is inderdaad voetballogica, maar tot nu toe valt het toch allemaal nog wel mee. We hebben weliswaar iets minder punten dan vorig jaar in de eerste ronde, maar ik geloof niet dat dit iets met de Europabeker te maken heeft, want voor en na Europese wedstrijden, hebben we ook in de competitie bijna steeds gewonnen. In de tweede ronde vrees ik wel dat de vermoeidheid misschien zal beginnen spelen.
— Er zit nog genoeg talent op de bank als de vermoeidheid zich laat voelen. Luc Millecamps bijvoorbeeld…
L.M. :
Er zijn er nog hoor, die in aanmerking komen voor de eerste ploeg !
— In de Beker van België is de volgende tegenstander van Waregem Standard Luik. Hoe schat je Waregems kansen in ?
L.M. :
’t Zal alleszins geen makkie zijn. Standard staat er in de competitie niet zo schitterend voor en dat voor een ploeg die er toch behoorlijk wat kapitaal heeft tegenaan gegooid. Dus zij zouden volgend jaar op de een of andere manier Europees moeten kunnen spelen.
— En Europees ? De vorige keer gaven jullie jezelf amper een kans tegen Milaan, maar de club was toch tevreden met de loting omdat men op die manier een « vol huis » kon hebben. Maar wat nu ? Toch maar hopen op een zwakkere tegenstander om nog een rondje verder op te schuiven of meteen maar tegen Real Madrid uitkomen ?
L.M. :
Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan een grote naam. Kijk, je kan net zo goed worden uitgeschakeld door Neuchatel als door Real Madrid, maar met deze laatste heb je natuurlijk meer volk. Nee, geef mij maar Real, want zie naar A.C.Milaan : het is nu nogmaals bewezen dat voetbal een rare sport is, men kan gerust winnen tegen een grotere naam. Ik blijf er nog altijd bij dat die grote ploegen niet beter zijn dan Waregem. Zij hebben natuurlijk meer geld en daardoor hebben ze technisch betere spelers, maar bij Waregem wordt dat zeker gecompenseerd door een grotere inzet.
— Volgend jaar speelt Waregem opnieuw Europees…
L.M. :
’t Is toch nog niet zeker, hoor. Volgend jaar zal er waarschijnlijk weer een Belgische ploeg minder Europees mogen spelen en voor de Europese plaatsen zal geknokt worden. De tweede ronde zal niet makkelijk zijn…
— Maar dan toch een tweede ronde met Luc Millecamps…
L.M. :
Ik hoop het, ik hoop het.
En wij ook, dat spreekt voor zich !

Referentie
Jan Draad, Luc Millecamps aan het lijntje, De Rode Vaan nr.51 van 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.