In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van De grote verwarring, het essay van Luckas Vander Taelen, luidt: Hoe moeten we reageren op het islamitisch fundamentalisme? Directe aanleiding voor het schrijven van dit boek lijken de aanslagen van 13 november in Parijs en de betrokkenheid van Molenbeek.

Auteur Luckas Vander Taelen woont al decennia in Brussel en heeft de stad in die tijd zien veranderen. Vroeger was hij parlementslid voor Groen, maar sinds hij in een column in 2009 de attitudes van allochtonen en het gebrek aan een links antwoord aanklaagde is hij daar persona non-grata geworden. Van der Taelen gaat niet akkoord met de (linkse) politiek-correcte stellingnames i.v.m. islam en multiculturaliteit. Grote groepen van vooral linkse mensen hebben de groei van het islamfundamentalisme niet gezien of steeds geminimaliseerd uit angst beschuldigd te worden van islamofobie. Islamcritici werden steevast in de rechtse hoek geduwd, ook als die kritiek zoals bij Vander Taelen vanuit een linkse, d.w.z. emancipatorische visie gebeurt. Hij klaagt aan dat dikwijls toegegeven wordt aan druk vanuit de islamgemeenschap waarbij vanuit een verkeerd begrepen cultuurrelativisme onvoldoende weerwerk geleverd werd tegen aantastingen van onze Westerse waarden. dat in schril contrast met de houding die sinds decennia aangenomen wordt ten aanzien van de katholieke kerk.

Termen als islamofobie en soms zelfs racisme worden daarbij gehanteerd als middel om elk debat in de kiem te smoren. Hoe kan je kwalijke evoluties aanpakken als je de problemen niet echt kunt, wilt of durft te benoemen? Vander Taelen richt daarbij zijn pijlen vooral op links (socialisten en groenen) omdat hij uit die kringen komt en gefrustreerd werd door de onbespreekbaarheid van problemen of het keurslijf van de neomarxistische analyses. De auteur neemt in dit boek duidelijke standpunten in die aanzetten tot nadenken over onze multiculturele samenleving. (Voor alle duidelijkheid: het boek is geschreven voor de aanslagen van 22 maart). Ik vind dit heel waardevolle lectuur en kan het iedereen aanbevelen.

Fons Mariën, 15/04/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.