Het zal morgen al 65 jaar geleden zijn dat koning Boudewijn de Scheldebrug Temse-Bornem in werking heeft gesteld. Ik heb daarvan een foto, waarop mijn vader in de buurt van de vorst staat, maar ik vind die helaas niet terug. Op het internet is er ook al niet veel te vinden. Het dichtst in de nabijheid komt bovenstaande foto, waarbij één van die witte helmen dus mijn vader zou moeten zijn.

De Scheldebruggen Temse-Bornem vormen een slagader in het verkeer. De ‘oude’ brug – richting Bornem-Temse – werd dus in gebruik genomen in 1955, de ‘nieuwe’ – richting Temse-Bornem – in 2009. De tweede Scheldebrug – gerealiseerd op initiatief van toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters – heeft de historische flessenhals doorbroken en gezorgd voor een vlotte doorstroming.
Hoe belangrijk de brug is voor het verkeer en de mobiliteit blijkt uit de nuchtere taal van de cijfers. In opdracht van burgemeester Luc De Ryck voerde de lokale politie onlangs metingen uit omtrent het gebruik. De cijfers overtroffen de ramingen aanzienlijk en tonen de grote betekenis van de 2de brug aan. De metingen bestreken exact één (gewone) week.
Hier volgen de resultaten die gelden voor beide bruggen. Tussen de weekdagen is er geen echt verschil. De drukste dag is vrijdag. De drukste uren situeren zich tussen 6 en 10 en 15 en 19 u. (ca. 60% van de voertuigen). In het weekend rijden er beduidend minder bestelwagens, vrachtwagens en bussen.

Brug Temse-Bornem (= de ‘nieuwe’ brug)
Periode: dinsdag 28 mei 00 u. tot maandag 3 juni 23.59 u. In totaal 99.609 voertuigen:
o Auto’s/moto’s 67.580
o Bestelwagens 6.670
o Vrachtwagens 11.117
o Trekkers, opleggers, bussen 14.242
Toegelaten snelheid: 50 km/u. Maximum gemeten snelheid van een auto: 83 km/u., van een vrachtwagen 77 km/u.

Brug Bornem-Temse (= de ‘oude’ brug)
Periode: maandag 17 juni 00 u. tot zondag 23 juni 23.59 u. In totaal: 98.073 voertuigen:
o Auto’s/moto’s 74.309
o Bestelwagens 8.483
o Vrachtwagens 10.656
o Trekkers, opleggers, bussen 4.625
Toegelaten snelheid: 70 km/u. Maximum gemeten snelheid van een auto: 167 km/u., van een vrachtwagen 131 km/u.

Beknopte historiek Scheldebruggen
De aanleg van de spoorweglijn Mechelen-Terneuzen maakte een oeververbinding noodzakelijk. De eerste brug (1870) – ontworpen door Gustave Eiffel (cfr. Eiffeltoren) – was enkel toegankelijk voor spoorwegverkeer, voetgangers en karren. Meerdere decennia diende tolgeld betaald. Nadat de brug tijdens W.O. I schade had opgelopen (maar in 1924 was hersteld), werd zij op 18/5/1940 om strategische redenen door Franse en Belgische genietroepen opgeblazen. Van 1940 tot 1955 moest men het stellen met een veerdienst.
De bouw van de nieuwe brug genoot voorrang bij de naoorlogse wederopbouw. De plannen dateren van 1948, de eerstepaalslaging vond plaats op 2/6/1949, Koning Boudewijn opende de brug op 19/12/1955. De bouw en de weerslag op de omgeving veranderden het aanschijn van Temse, o.m. door de halvering van het Scheldepark en (indirect) de verdwijning van het kasteel. Met haar 365 m was de brug de langste metalen constructie van België over een stroom.
Ingevolge het toenemende verkeer (én files) besliste Vlaams minister-president Kris Peeters op 3/5/2005 op het gemeentehuis van Temse tot de bouw van een 2de brug. De werken vingen aan op 1 februari 2007. De brug werd in gebruik genomen op 29 mei 2009. Het was een wonder dat dit complexe project gerealiseerd werd binnen de termijn die Kris Peeters in 2005 had vooropgesteld. Het project betrof immers bovenop de bouw van de tweede brug ook nog drie belangrijke randrealisaties, die de gemeente wezenlijk hebben hertekend en opgewaardeerd, met name de jachthaven en bijhorende accommodatie die werd geherlokaliseerd op De Zaat (ingebruikname april resp. juli 2007); de bouw van een loskaai (120 x 48m) stroomafwaarts de brug, waardoor de havenactiviteit volledig verdwenen is op de Wilfordkaai; ingebruikname: december 2007; en tenslotte de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg van de loskaai via een doorsteek tussen spoorweg en Scheldepark over Kasteelstraat naar Stationsplein (vrachtwagens passeren niet meer door het centrum), ingebruikname: 26/8/2011. Met haar 374 m is de Kris Peetersbrug de langste van België.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.