Op dit moment heeft het boek van Jan Verheyen, “Alle remmen los”, veel succes.  “Geen enkele vorser heeft zich gebogen over de wonderlijke ‘foute’ films van de jaren 70, het enige decennium waarin cinema écht vrij was, ongebonden, zeg maar: losgeslagen”, geeft hij als verantwoording. “Ik heb die periode als tiener mogen meemaken, en het is mijn missie om de pulpcinema uit die jaren te proberen (her)waarderen, of toch minstens in zijn context te plaatsen.” Ik ben een tiental jaren ouder dan mijn dorpsgenoot (wijkgenoot zelfs), maar ik was gelukkig nog jong genoeg om dat in die tijd allemaal zelf mee te maken. En wat mij enorm verwondert: Jan mag er dan wel een succesboek over schrijven, maar waarom krijgen we die films niet meer te zien? Dat zal ook wel weer met “political correctness” te maken hebben, zeker? Eén van die films was b.v. “Madame Claude” en die ging over een bestaand luxeprostitutienetwerk geleid door Madame Claude alias Fernande Grudet, die vijf jaar geleden is overleden…

Fernande Grudet werd geboren in de stad Angers, in het noordwesten van Frankrijk. Ze werd door nonnen in een klooster opgevoed. Na verschillende andere baantjes, begon ze in de jaren 60 met het opzetten van een prostitutienetwerk.

Ze runde een bordeel in het dure 16e arrondissement van Parijs. Tot haar rijke klanten behoorden niet alleen vooraanstaande politici en topondernemers – volgens eigen zeggen onder meer John F. Kennedy, Fiat-topman Gianni Agnelli, de Sjah van Iran en diverse Franse ministers en topondernemers, maar ook leden van de maffia. Doordat ze als informant voor de politie werkte, mocht ze haar activiteiten voortzetten hoewel prostitutie in Frankrijk eigenlijk illegaal was. Een bekend citaat van haar was: “Er zijn twee dingen waar mensen altijd voor willen betalen: eten en seks. Ik was niet goed in koken.”

In 1976 kwam er een einde aan haar imperium. Een Franse rechter vervolgde haar om een belastingschuld van 11 miljoen frank. Fernande Grudet vluchtte naar de Verenigde Staten en ging in Los Angeles wonen. In 1986 keerde ze terug naar Frankrijk en zat een gevangenisstraf van vier maanden uit. Na haar vrijlating probeerde ze opnieuw een prostitutie-organisatie op te zetten, maar in 1992 werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf voor koppelarij. Na het uitzitten van deze straf trok ze zich terug uit het openbare leven en ging in een flatje aan de Côte d’Azur wonen. Grudet stierf in 2015 op 92-jarige leeftijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.