In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De ondertitel van het boek De Groote Oorlog van historica Sophie De Schaepdrijver is van belang : Het koninkrijk België tijdens de eerste wereldoorlog. Ze beschrijft en verhaalt de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog voor zover die met ons land te maken heeft. De inval van de Duitsers in augustus 1914 is van groot belang voor de geallieerde reactie omdat Belgiës neutraliteit geschonden werd. De Schaepdrijver verhaalt de krijgsverrichtingen in ons land, het leger dat zich uiteindelijk terugtrekt achter de IJzer, de ellende van de jarenlange loopgravenoorlog.

Maar evengoed het leven van de Belgen in bezet gebied. Bijzonder veel aandacht besteedt ze aan de politieke evoluties voor en achter het front: in het bijzonder het activisme (en de Duitse Flamenpolitik) en de Frontbeweging. Deze politieke evoluties worden in detail besproken, terwijl de krijgsverrichtingen van de geallieerde troepen (nl. de Britten) op Belgisch gebied (nl. de Ypres salient) nauwelijks besproken worden. Al met al een belangrijke periode uit de geschiedenis van België die nauwgezet en heel leesbaar verhaald wordt. Een klassieker in z’n genre.

Fons Mariën, 26/07/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.