Het is vandaag al dertig jaar geleden dat Albert Calmeyn, onze klastitularis (en leraar Frans) in de derde Grieks-Latijnse, is overleden.

De bijnaam van Calmeyn was “de klos” en volgens Roland Hiel had hij deze benaming aan zichzelf te danken: “En meer bepaald aan zijn zeer godvruchtige ingesteldheid, zoals ook nog uit de tekst van zijn bidprentje blijkt (met dank aan Guido Hullebroeck). Bij het prille begin van zijn leraarschap, in zijn allereerste les, schreef hij volgende tekst op het bord: ‘Kristus, Leer Ons Studeren’ met de beginletter van elk woord in hoofdletter. En sindsdien was hij de klos en heette hij de Klos. Mooi verhaal toch?”

Inderdaad een mooi verhaal, maar ik vrees dat het dat precies ook is: een verhaal. Zelf hecht ik meer geloof aan de meer gangbare verklaring: op een dag werd er beslist om de agenda om een of andere reden om te gooien en een studiedag in te lassen of een schooluitstap of weet ik veel. Waarop Calmeyn, die op die dag een ondervraging had gepland, uitriep: “En ik ben weer de klos!”

Hoe dan ook, van “zijn zeer godvruchtige instelling” werd ik dan weer de klos. De man had werkelijk een pik op mij en haalde mij er altijd uit als er iets op het vlak van seksualiteit of erotiek aan bod kwam. Volgens mij ging dat allemaal terug op de periode na de examens van december. De laatste dagen voor de kerstvakantie mochten we dan een beetje naar eigen goeddunken doorbrengen en ik herinner me dat ik een plakboek met filmvedetten had meegebracht. En daarin stonden wel een paar prikkelende prentjes o.a. van Mylène Demongeot en Claudia Cardinale. Calmeyn zijn oog viel daarop en sindsdien had ik het bij hem verkorven.

Het incident dat me het meest is bijgebleven is die keer toen hij aan Kristiaan Hectors vroeg: “Soutenu, de quelle verbe est-ce que c’est, Hectors?”

Waarop Kris antwoordde: “Soutient, monsieur!” (*)

Heel de klas barstte in lachen uit, maar toch pikte Calmeyn mij alleen eruit door te stellen: “Ja, De Schepper, daar moet gij mee lachen, natuurlijk!”

Ronny De Schepper

(*) Bij het naar huis rijden (Hectors was van de Velle, zodat wij samen een deel van de weg fietsten) vertelde Kris me dat hij eigenlijk soutiendre had gezegd (wat ook niet juist was, maar iets “logischer”), maar wij hadden wel degelijk allemaal soutient gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.