Morgen zal het al twintig jaar geleden zijn dat de Engelse zangeres Kirsty MacColl in tragische omstandigheden om het leven is gekomen.

Ik heb altijd een boontje gehad voor Kirsty. Eigenlijk al van bij haar geboorte in Croydon (Londen) op 10 oktober 1959 omdat ze een dochter was van de communistische folkzanger Ewan MacColl (“Dirty old town”). Toegegeven, pas vandaag lees ik op Wikipedia dat haar moeder danseres Jean Newlove was en niet Peggy Seeger, MacColls derde vrouw en halfzus van Pete Seeger. Zij was sedert haar Engelse tournee in 1956 het lief geworden van MacColl, die overigens vóór Jean Newlove ook nog getrouwd was geweest met actrice en regisseuse Joan Littlewood.
In 1958, the UK work permit for Peggy Seeger (who was already expelled from the States) expired and she was about to be deported. This was narrowly averted by a plan, concocted by MacColl and Seeger, in which she married the folk singer Alex Campbell, in Paris, on January 24, 1959, in what Seeger described as a “hilarious ceremony”. This marriage of convenience allowed Seeger to gain British citizenship and continue her relationship with MacColl.
So at the time of Kirsty’s birth, her father had been in a relationship with Peggy Seeger since 1956 and already had a son (Neill) with her.
Later on Peggy Seeger’s ban to enter the States was revoked and she went back to do a Tour, but MacColl was barred from traveling to the U.S. with her due to his radical political views. Therefore MacColl wrote “The First Time Ever I Saw Your Face” in Seeger’s honour during a long-distance phone call.
MacColl and Seeger were later married (in 1977), following his divorce from Newlove. They remained together until his death in 1989. They had two more children, Calum and Kitty, van wie Kirsty MacColl dus een halfzus was. After Ewan MacColl died Peggy Seeger began a relationship she with Irene Pyper-Scott and contributed an essay to Getting Bi: Voices of Bisexuals Around the World.
Kirsty and her brother, Hamish MacColl, grew up with their mother in Croydon. She came to notice when Chiswick Records released an EP by local punk rock band the Drug Addix with MacColl on backing vocals under the pseudonym Mandy Doubt (1978). Stiff Records executives were not impressed with the band, but liked her and subsequently signed her to a solo deal.
Her debut solo single They Don’t Know, released in 1979, peaked at number two on the Music Week airplay chart. However, a distributors’ strike prevented copies of the single getting into record stores, and the single consequently failed to appear on the UK Singles Chart (*). MacColl recorded a follow-up single, You Caught Me Out, but felt she lacked Stiff’s full backing, and left the label shortly before the song was to be released and moved to Polydor Records in 1981.
Daarna keerde ze terug naar Stiff Records, maar haar carrière was nog steeds niet erg succesvol; singles zoals Terry en He’s On the Beach werden geen hits (**). Haar succes werd gehinderd doordat ze leed aan podiumangst, wat ze nooit echt te boven kwam. Niettemin was de single met de opmerkelijk lange titel There’s a guy works down the chip shop swears he’s Elvis een bescheiden succes.
Ze bracht in 1981 een album uit waarop ook een Zuid-Amerikaans getint nummer stond; een voorbode van wat later zou komen. Een tweede album werd opgenomen maar bleef op de plank liggen doordat Stiff failliet ging en niemand haar contract wilde overnemen.
In Groot-Brittannië bereikte ze de zevende plaats in de hitlijst met een cover van Billy Braggs A New England, waarvoor Billy op haar verzoek een extra couplet schreef.
Ze deed veel sessiewerk als achtergrondzangeres en droeg vaak bij op albums die werden geproduceerd door haar man Steve Lillywhite (waaronder albums van Morrissey, Van Morrison en de Talking Heads).
Kirsty kwam opnieuw aan de top van de Britse hitparade in december 1987 met A Fairytale of New York, een duet met Shane MacGowan van The Pogues.


In 1989 was haar nieuwe album Kite een succes. MacColl’s biggest chart success from the album would be the cover of The Kinks’ song “Days”, which gave her a UK Top 20 hit in July 1989.
In 1991 verscheen Electric Landlady (uiteraard een woordspeling op Jimi Hendrix’ Electric Ladyland), terwijl de opvolger Titanic Days geïnspireerd was door haar scheiding van Steve Lillywhite. De titel was een illustratie van “nomen est omen” en Kirsty overwoog om de muziek vaarwel te zeggen en lerares Engels te worden in Zuid-Amerika. Door echter veel tijd door te brengen in Brazilië en op Cuba kreeg ze weer inspiratie en eind 1999 verscheen Tropical Brainstorm. “Het album kreeg lovende kritieken en staat te boek als haar beste,” zeggen zowel de Nederlandse als de Engelse Wikipedia, maar ik kan het daar absoluut niet mee eens zijn. Aangezien ik, zoals bij de aanvang reeds gesteld, een boontje had voor Kirsty kon ik deze cd niet laten liggen, toen ik hem tegenkwam op een uitverkoop van de bibliotheek, maar ik vind er helemaal niks aan. Niet dat ik iets tegen zuiderse ritmes heb, integendeel. Ik ben een grote fan van Daniela Mercury en zelfs de frivole uitstapjes van “onze” Two Man Sound vind ik best te pruimen, maar dat is het nu juist: Kirsty klinkt helemaal niet “frivool”. Subdued, dat is het adjectief dat bij mij opkwam wat haar interpretatie aangaat, ook al zou ik dat niet direct in het Nederlands kunnen vertalen. (***)
Op 18 december 2000 kwam ze om het leven in Mexico toen ze, op vakantie met haar gezin, tijdens een duik werd geraakt door een motorboot. She and her sons went diving at the Chankanaab reef, part of the National Marine Park of Cozumel, in a designated diving area that watercraft were restricted from entering. As the group was surfacing from a dive, a speeding powerboat entered the restricted area. MacColl saw the boat coming before her sons did; Louis was not in the boat’s path, but Jamie was. She was able to push him out of the way (he sustained minor head and rib injuries) but in doing so, she was hit by the boat and killed instantly.
The boat involved in the accident was owned by Mexican supermarket millionaire Guillermo González Nova, who was on board with members of his family. One of his employees, boathand José Cen Yam, claimed to have been driving the boat at the time the incident occurred. Eyewitnesses have alleged that Cen Yam was not at the controls and that the boat was travelling much faster than the speed of one knot that González Nova claimed. Cen Yam was found guilty of culpable homicide and was sentenced to two years ten months in prison. He was allowed under Mexican law to pay a punitive fine of 1,034 pesos (about €63) in lieu of the prison sentence. He was also ordered to pay approximately US$2,150 in restitution to MacColl’s family, an amount based on his wages.
Hoewel haar familie jaren in touw is geweest om de Mexicaanse overheid tot een onderzoek te bewegen, hield deze steeds de boot af als ik deze woordspeling in deze pijnlijke omstandigheden mag gebruiken en miljonair Guillermo González Nova is erin geslaagd buiten schot te blijven. Het is zo één van die gevallen waarin je geneigd zou zijn het recht in eigen handen te nemen!

Ronny De Schepper

(*) Later zou They Don’t Know, in de versie van Tracey Ullman, de tweede plaats in de hitparade bereiken. Ullman also recorded three more of MacColl’s songs, “You Broke My Heart In 17 Places” and “You Caught Me Out”, as the title tracks of her first and second albums respectively, and “Terry” which was released as a single in 1985.
(**) Op de Nederlandse Wikipedia staat een heel ander verhaal, maar als men dat dan vergelijkt met de Engelse Wikipedia blijkt dit het resultaat te zijn van een slechte vertaling.
(***) Beheerst, getemperd, ingehouden zijn de beste Nederlandse equivalenten die ik in het woordenboek vind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.