De Engelse wielrenner Grant Thomas zou vandaag zijn 75ste verjaardag vieren, maar dankzij Leo Woodland verneem ik nu dat hij vorige maand (18 november) is overleden aan prostaatkanker.

Via Facebook had ik geregeld contact met hem, want Grant spreekt een aardig mondje Nederlands, aangezien hij voor de Nederlandse Trico-Noble ploeg heeft gereden vanaf 1971. Daarvóór was hij lid van een club uit Gent en reed hij o.a. de Silber Adler ploegkoers in Keulen, samen met Pierre Bellemans. Dat was op zondag 13 december 1970. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag was hij echter ziek, dus niet op zijn best tijdens de wedstrijd. Uiteindelijk werden ze achtste op zes ronden.
In 1973 zou hij het hoogtepunt uit zijn carrière meemaken, toen hij nationaal kampioen werd bij de amateurs. Het jaar nadien bleef hij in Engeland, omdat hij ziek was. In 1975 werd hij wel nog tweede in het nationale kampioenschap ploegentijdrit met een regionale ploeg uit Birmingham. De winnaars waren een ploeg uit Liverpool, de fameuze Kirkby Cycling Club. In 1978 keerde hij terug naar Nederland, maar “de honger was weg,” zoals hij zelf zegt. In 1979 zou hij bij de Falcon-ploeg even proeven van het profbestaan (zie onderstaande foto), maar dat was blijkbaar niet voor hem weggelegd (hij was toen ook al 34 jaar!).

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.