In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

De geniale vriendin van Elena Ferrante is het eerste deel van haar Napolitaanse romans, vier delen in totaal. Het boek verhaalt de vriendschap tussen twee in een vrij arme Napolitaanse buurt opgroeiende meisjes Elena en Lila. Het boek begint met hun kindertijd en gaat verder in hun puberteit tot de dag van het huwelijk van Lila als ze zestien is. De beide meisjes gaan geleidelijk aan een andere richting in doordat Elena de kans krijgt verder te studeren en zo in contact komt met een ander Napels. Lila daarentegen stopt met haar studies om thuis te werken en kiest uiteindelijk voor een vroeg huwelijk met een meer welgestelde partner uit dezelfde buurt. Het geheel speelt zich af in de jaren vijftig. Naast een mooi verhaal over een bijzondere vriendschap krijg je in dit boek ook een goed zicht op een andere tijd en cultuur met andere zeden en gewoonten (zoals de verhoudingen tussen meisjes en jongens). Uitstekend geschreven vanuit het standpunt van Elena, maar soms ook een tikkeltje langdradig.

Fons Mariën, 21/03/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.