Vandaag is het 130 jaar geleden dat Tȟatȟáŋka Íyotake, bij blanken bekend als Sitting Bull (herinner u de passage in “Dances with wolves” waarin aan Kevin Costner wordt uitgelegd dat een buffel “thathanka” heet bij de indianen), de leider van de Hunkpapa Sioux, werd geëxecuteerd door Amerikaanse politieagenten.

Op 25 juni 1876 vond de fameuze slag bij de Little Bighorn plaats, waarbij 3500 Sioux-, Cheyenne- en Arapaho-krijgers de Amerikaanse 7e Cavalerie onder leiding van generaal George Armstrong Custer te grazen nam. Hoewel Sitting Bull niet persoonlijk deelnam aan het gevecht, werden de opperhoofden aangespoord door een droom die hij had gehad. Daarom werd hij a.h.w. aansprakelijk gesteld voor de nederlaag van Custer, die juist hierdoor tot een Amerikaanse held uitgroeide en Sitting Bull werd van dan af voortdurend opgejaagd door het Amerikaanse gerecht.
Daarom leidde Sitting Bull zijn stam naar Canada. Ze bleven daar tot vanwege een tekort aan voedsel Sitting Bull zich op 20 juli 1881 in Fort Buford (Montana) samen met de laatste vluchtelingen overgaf aan Amerikaanse troepen. De Amerikaanse regering verleende hem amnestie.
Later toerde Sitting Bull met Buffalo Bill’s Wild West Show, waarvan hij een populaire attractie was. Vaak werd hem gevraagd het publiek toe te spreken, waarop hij hen vaak vervloekte in het Lakota, onder wild applaus van zijn luisteraars.
Tegen het einde van zijn leven werd Sitting Bull aangetrokken tot de mystieke Ghost Dance, die als doel had de blanke bezetters van het land van zijn volk te verdrijven. De Amerikaanse regering ervoer dit als een bedreiging en een groep Indiaanse politiemannen kreeg de opdracht hem te arresteren. Toen hij gearresteerd werd, schoot een Sioux-krijger een politieman neer en ontstond er een vuurgevecht. Sitting Bull werd door een verdwaalde kogel geraakt en werd daarna door een andere politieman met een revolver door het hoofd geschoten. Na een paar weken eindigde de Ghost Dance met het bloedbad van Wounded Knee. Sitting Bull, het laatste Sioux-opperhoofd, werd op de begraafplaats bij Fort Yates begraven. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.