Fons Mariën las I Am Not Your Negro van James Baldwin.

Het boek ‘I am not your negro’ is een schriftelijke weergave van de teksten van James Baldwin die voor de gelijknamige documentaire film van Raoul Peck (2016) gebruikt werden. In 1979 vatte de Amerikaanse zwarte auteur James Baldwin het plan op iets te schrijven over drie zwarte activisten, namelijk Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. Deze drie activisten voor de burgerrechten van zwarten in de VS werden alle drie vermoord in de loop der jaren zestig. Baldwin maakte een aantal notities hierover voor een boek, maar maakte dit niet af. Later nam de filmregisseur Raoul Peck (Haïti, 1953) het project over en baseerde hij zich onder meer op deze notities voor zijn documentaire film, waarin we ook James Baldwin zien in interviews voor tv over de burgerrechtendiscussie in de jaren ’60.

Dit boek geeft de teksten van James Baldwin en transscripts van interviews en dergelijke weer. Er zijn talrijke foto’s, waaronder veel stills uit de film. Voor wie de film niet gezien heeft, is het moeilijk deze teksten te plaatsen want ze vormen een soort lappendeken. Voor één keer kunnen we dus stellen: de film is beter dan het boek.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.