Jaap Van Zweden (foto Wikipedia) zag ik voor het eerst in het concerto voor viool in D van Locatelli op TROS-televisie op 25/03/1992. Daarna kwam ik hem uiteraard nog herhaalde malen tegen, eerst nog als concertmeester bij het Concertgebouworkest maar later vooral als dirigent. Ik denk dat hij (net als Rudolf Werthen of Dirk Vermeulen) problemen heeft met de arm, maar ik heb daarvan geen “bewijzen” gevonden.

In 1995 werd Jaap van Zweden inderdaad vooral actief als dirigent. Van 1996 tot en met 2000 was hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede. Daarna stapte hij over naar het Residentie Orkest, waar hij tot 2004 chef-dirigent was. Van 2005 tot 2011 was Van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. In de periode 2008-2012 was Van Zweden ook chef-dirigent van deFilharmonie in Antwerpen (waarvan hij sindsdien eredirigent is) en muzikaal directeur bij het Dallas Symphony Orchestra. Eind 2011 werd aan hem de Amerikaanse Conductor of the Year Award 2012 uitgereikt. In 2012 werd Van Zweden benoemd tot chef-dirigent (Music Director) van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.
Toch is het onbegrijpelijk dat deze Nederlandse versie van Danny De Vito relatief succes boekt bij de jeugd. Het heeft er misschien wel mee te maken dat hij in de vroege jaren zeventig zelf een soort van wonderkind was (met lange haren i.p.v. zijn kale knikker). En dat zelfs al op tienjarige leeftijd. Maar misschien heeft het feit dat Joop van den Enden hem onder zijn vleugels nam er nog méér mee te maken.
Hij kon ook op mijn sympathie rekenen toen hij in een talkshow met een arrogante Herman Brood werd geconfronteerd, die deed alsof viool spelen een makkie was, terwijl hijzelf Echte Kunst bracht.
Net als Isabelle van Keulen heeft Jaap Van Zweden ook bij Davina van Wely gestudeerd, maar bij mijn weten heeft hij nooit iets te maken gehad met de historische uitvoeringspraktijk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.