De Belgische ambassade had me via mail uitgenodigd op een Europese Kerstmarkt in Cairo en ik heb daar meteen een uitstap van gemaakt: 9 uren bus van Quseir naar de hoofdstad. Dat gaf me ruim de tijd om wat Arabisch te studeren (ik volg nu privéles en ik moet vooral mijn schrijven oefenen!), mijn roman verder te lezen (No One Sleeps in Alexandria: speelt zich af in Egypte in de Tweede Wereldoorlog) en wat kruiswoordraadsels op te lossen. Ik vond een hotelkamer met eigen badkamer voor 7 euro!

De volgende dag (zaterdag) stond ik stipt om 9u30 aan de Nile Hilton Gardens, maar er stonden al honderden mensen aan te schuiven en ik had nog geen toegangsticket! Ik moest snel zijn, want het aantal tickets was beperkt. Maat het lukte me toch om binnen te geraken, en het was de moeite waard! Elk land had er een stand, en in sommige stands hadden de mensen de originele klederdracht van hun land aan (Rusland, Roemenie, Turkije, Cyprus, zelfs Hollandse boerinnekes). Gelukkig had iedere stand ook de nationale vlag, zodat ik gemakkelijk de landen kon vinden die ik wou vinden, want overal stonden drommen mensen! Ik heb behalve Belgische speculoos, ook nog koekjes uit Finland gekocht, chocolade uit Zwitserland, kaas uit Noorwegen, drop uit Holland, Bristol Cream Cherry uit Engeland, en bloem om het typisch Deense (zwarte) brood te bakken. Alles was duur, want de opbrengst gaat naar liefdadigheidsinstellingen in Egypte. Ondertussen werden er op een podium kerstliederen gezongen door internationale jongerenkoren. Het was heel stemmig, en ook de zon was van de partij.

Toen ik de tuin verliet omdat ik dacht dat ik alles gezien had, belandde ik in een andere tuin, waar de kerstmarkt gewoon bleek verder te gaan. De Ierse stand stond te pronken met hun Paddy en Jameson whiskey, en ik heb me dan maar getrakteerd op een straffe Irish Coffee!

Moe en volgeladen ben ik teruggegaan naar het hotel. Maar het was nog vroeg genoeg om het Mahmoud Khalik Museum te bezoeken. Ik wist dat ik er Degas, Monet en Gauguin ging vinden, maar er waren ook schilderijen van Ingres en Toulouse Lautrec, een Vlaams wandtapijt, een schilderij van Rubens, beeldhouwwerken van Rodin en een Vlaams sneeuwlandschap van Valere de Saedeleer! Het museum is gehuisvest in een prachtige villa met tuin.

Daarnaast ligt het Sheraton Hotel, waar ik het Laatste Nieuws heb gekocht voor 3 euro (kleine zonde!!) en een echte Italiaanse koffie (van 2 euro) heb gedronken. Er bleek daar ook een cinema te zijn. En de film “The Merchant of Venice” (toneelstuk van Shakepeare) werd er gedraaid. Niet getreuzeld: dat was spek naar mijn bek. Het was ontroerend om Al Pacino in een ongewoon Brits accent een Jood te zien spelen in het Venetië van de zestiende eeuw. En ook Jeremy Irons was prachtig. Maar de mooiste man van die avond was Ralph Fiennes (mijn volgende man gaat een kloon zijn van deze acteur!)

Deze morgen repte ik mij al vroeg naar het bureau voor toerisme. Ze toonden me daar de weg naar het museum van Islamitische kunst. Het duurde heel lang vooraleer ik het vond, want niemand van de mensen die ik onderweg in mijn beste Arabisch aansprak wist het zijn, en toen ik er aankwam was het gesloten wegens herstellingswerken. Direct een kwade telefoon naar het bureau van toerisme: ze wisten van niets, maar nu weten ze iets!

Ik ben dan naar de boekenwinkel van de American University of Cairo getrokken. En hier had ik meer geluk: er was een “book fair’ in open lucht en er waren Engelse boeken te koop aan 20 EP (3 euro) , 10 EP en zelfs 5 EP! Ik heb zes boeken gekocht!

Ondertussen had ik naar Nadia gebeld, de zus van Hemmat (juf Arabisch), en ik werd heel hartelijk verwelkomd in haar grote flat in het hartje van Cairo. Haar zoontje Yuusef herkende me niet meer, en was aanvankelijk een beetje verlegen, maar dat duurde niet lang.

Vanavond ga ik terug naar huis, moe maar tevreden. Ik heb genoten van alle ervaringen in Cairo maar verlang nu al naar mij stekje aan de Rode Zee!

Ann De Swaef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.