In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen…

De ondertitel van het boek De droom der Verlichting luidt : ‘De opkomst van de moderne filosofie’. Auteur is de Britse filosoof Anthony Gottlieb. Dit boek is de opvolger van ‘De droom der rede’, die de voorafgaande periode behandelt. Het ‘verhaal’ begint in de zeventiende eeuw met denkers als Descartes (“ik denk dus ik ben”), Hobbes, Spinoza en Locke. Verder behandelt hij Bayle (mij minder bekend), Leibniz (die meende dat de wereld de beste der werelden was), Hume en ten slotte de Franse ‘philosophes’ uit de 18de eeuw, met vooral Voltaire en Rousseau. Ik vind dit een zeer lezenswaardig boek. De auteur slaagt erin de verschillende filosofische theorieën heel helder uit te leggen, wat niet zo evident is. Jammer vind ik dat hij slechts een vrij kort hoofdstuk besteedt aan de Franse 18de eeuw, die voor mij de kern  van de Verlichting uitmaakt. Vreemd is ook dat hij Kant, toch een belangrijk filosoof van de Verlichting, buiten beeld laat en voorbehoudt voor een vervolgboek. Al met al een boek dat ik de geïnteresseerde leek (zoals ik zelf ben) kan aanbevelen.

Fons Mariën, 23/12/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.