Vandaag is het precies 95 jaar geleden dat George Bernard Shaw de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen “for his work which is marked by both idealism and humanity, its stimulating satire often being infused with a singular poetic beauty.”

However, George Bernard Shaw received his Nobel Prize only one year later, in 1926. During the selection process in 1925, the Nobel Committee for Literature decided that none of the year’s nominations met the criteria as outlined in the will of Alfred Nobel. According to the Nobel Foundation’s statutes, the Nobel Prize can in such a case be reserved until the following year, and this statute was then applied. George Bernard Shaw therefore received his Nobel Prize for 1925 one year later, in 1926. Hij weigerde echter het geld in ontvangst te nemen dat bij de Nobelprijs hoorde. Met als argumentatie: “I can forgive Alfred Nobel for inventing dynamite, but only a fiend in human form could have invented the Nobel Prize.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.