Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de zwarte Amerikaanse komiek Richard Pryor is gestorven.

Richard Pryor was de eerste zwarte acteur die het als humorist waarmaakte, maar blijkbaar was ook dat zwaar te tillen, want in de jaren tachtig trachtte hij zich van het leven te benemen door zichzelf in brand te steken bij het bereiden van een “freebase” (een cocktail op basis van cocaïne; zijn drugsverslaving was trouwens de reden voor die zelfmoordpoging). Hij houdt er een zware hartaanval aan over, overleeft het, maar men komt tot de constatatie dat hij aan multiple sclerose lijdt. Sindsdien zat hij in een rolstoel.
In “Stir crazy” werd hij gekoppeld aan de blanke Gene Wilder, een effect dat wel meer gebruikt wordt in komische films.
In de jaren zeventig vertolkte Pryor de rol van de tovenaar van Oz in “The wiz” van Sidney Lumet naast Diana Ross (Dorothy), Michael Jackson (vogelverschrikker) en Lena Horne als de goede fee uit het zuiden.
De derde Superman-film (1983) was opnieuw in handen van Richard Lester en die ging nu met de introductie van het personage gespeeld door komiek Richard Pryor regelrecht de slapstick-toer op. Een dom blondje dat Kant leest bijvoorbeeld…
“Brewster’s Millions” (Walter Hill, 1985) was al de zevende, maar wel een uitermate zwakke verfilming van het bekende verhaal over een man die één maand tijd heeft om één miljoen dollar op te doen, zo niet verliest hij een nog grotere erfenis van maar liefst driehonderd miljoen dollar. Richard Pryor is hierin Montgomery Brewster, die als middelmatige basketbalspeler nooit zal uitblinken, maar ook niet als komische acteur, evenmin als zijn tegenspeler John Candy. Nee, regisseur Walter Hill deugt duidelijk niet voor komedie.
Eddie Murphy ging met zijn regie van “Harlem Nights” ook helemaal de mist in. Dat was des te erger omdat hij het speciaal had gedaan om met zijn idool Richard Pryor te kunnen werken. Deze streek echter enkel zijn dikke wedde op en had blijkbaar een hartsgrondige hekel aan Murphy. Sindsdien vertelt Murphy dat Elvis Presley zijn idool is geweest (wat heel zeldzaam is bij zwarten).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.