Op 10 december 2010 vond in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent een colloquium plaats bij wijze van hulde aan em. prof. dr. Georges De Schutter, die dat jaar zeventig geworden was. Het colloquium was een initiatief van de Universiteit Antwerpen (die ook de vroegere UIA omvat, waar de gehuldigde hoogleraar was), en de KANTL zelf, waarvan hij tot in 2005 Vast Secretaris was.

Deze uitnodiging richtte zich dus tot een select clubje van geïnteresseerden, ik zou ze normalerwijs dan ook niet hebben opgenomen, ware het niet dat op het middaguur Hans Bennis sprak over “de buiging van het adjectief, de opkomst van de -e in allochtoon Nederlands”. Dit onderwerp raakt me om twee redenen.
Ten eerste is dit de eerste studie die ik althans tegenkom over de invloed van de allochtonen op het Nederlands. En ten tweede heb ik altijd een speciale herinnering behouden aan de buigings-e in onze adjectieven. En dat komt zo…
In de eerste kandidatuur waren er zo’n driehonderd germanisten. De professoren hadden dus geen enkele mogelijkheid om elk individu te leren kennen en zo te weten wat voor vlees ze in de kuip hadden. Prof.Valeer Frits Vanacker van Nederlandse Taalkunde had daar het volgende op gevonden. Lukraak koos hij een naam uit de lijst die voor hem lag en wee uw gebeente als je toevallig die dag aan het brossen waart natuurlijk. Maar wee evenzeer je gebeente als je lag te slapen in de les. Wat mij overkwam natuurlijk. Ik hoorde mijn naam afroepen en langs alle kanten werd er gefluisterd: “Het witte paard! Het witte paard!”
Mijn vertrouwen in de mensheid is echter van dien aard dat ik onmiddellijk dacht dat men mij er wou inluizen, dus ik antwoordde met luider stemme: “’t Wit paard!”
Mis natuurlijk. Maar op die manier zal ik tot in der eeuwigheid onthouden dat het “het witte paard” moet zijn!

Ronny De Schepper

Foto: Roel Joma via Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.