In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen…

De boekendief van Markus Zusak is een boek over het meisje Liesel Meminger tijdens nazi-Duitsland en WO II. Zij wordt opgevangen door pleegouders in Molching nabij München. Het boek wordt eigenlijk verteld door het ik-personage ‘de dood’, wat toch een vreemd perspectief is en niet altijd geloofwaardig. Ook is de verteltrant een beetje naïef, alsof dit een boek voor kinderen is.

Het oorlogsgebeuren wordt vooral vanuit het oogpunt van kinderen (Liesel, haar vriendje Rudy…) verteld. In elk geval is het verhaal indringend en toont het de lezer nog eens de verschrikkingen van het nazi-bewind, de vervolging van joden, boekverbrandingen, bombardementen op Duitsland e.d. Liesel is daarbij de hoofdpersoon, evoluerend van 11 tot 14 jaar. Haar liefde voor woorden en boeken redt haar uiteindelijk het leven.

Fons Mariën, 12/12/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.