Ryder Hesjedal (Victoria, 9 december 1980) is een voormalig Canadees wielrenner. Hij was vooral een verdienstelijk klimmer. In 2012 behaalde Hesjedal de grootste zege uit zijn carrière, hij won namelijk de Ronde van Italië, één van de drie grote rondes in het mondiale wielrennen. Erik Westerlinck nam deze foto van hem in de Tour 2015.

Ryder Hesjedal is begonnen als mountainbiker. Daarin werd hij in alle categorieën tweede in het wereldkampioenschap crosscountry (als junior in 1998 achter Julien Absalon, als belofte in 2001, nogmaals achter Absalon, en als elite in 2003 achter Filip Meirhaeghe).
Tegelijk werd hij als wegwielrenner opgeleid in de jeugdploeg van Rabobank. Hij werd echter prof in het team van US Postal, waar toentertijd ook Lance Armstrong onder contract stond. In 2005 deed Hesjedal namens US Postal mee aan de Ronde van Italië, wat tevens zijn eerste optreden was in een grote wielerronde. Nog voor het einde van de ronde moest hij echter opgeven. Dit overkwam hem ook in de Ronde van Spanje van 2006, zijn tweede grote wielerronde.
In 2007 behaalde Hesjedal zijn eerste grote prijs, hij werd namelijk Canadees kampioen tijdrijden.
In 2008 besloot Hesjedal over te stappen naar de Amerikaanse ploeg Team Slipstream-Chipotle. Hiermee ging Hesjedal dat jaar opnieuw naar de Ronde van Italië en maakte hij zijn debuut in de Tour de France met een verdienstelijke 49ste plaats als eindresultaat. In de zesde etappe van de Tour was Hesjedal dicht bij een ritzege, maar vlak voor de top van de col naar Super Besse werd hij voorbij gereden door Alejandro Valverde.
In 2009 behaalde Hesjedal zijn eerste etappezege in een grote ronde. In de Ronde van Spanje van dat jaar won hij de twaalfde rit, een bergetappe. In 2010 deed Hesjedal voor het eerst van zich spreken als klassementsrenner. Hij werd elfde in de Ronde van Zwitserland en zelfs zesde in de Ronde van Frankrijk. In 2010 werd Hesjedal ook nog tweede in de Nederlandse heuvelklassieker Amstel Gold Race. In de sprint moest hij het afleggen tegen de Belgische puncheur Philippe Gilbert.
In 2011 werd Hesjedal teleurstellend achttiende in de Ronde van Frankrijk. Wel won Hesjedal in het Critérium du Dauphiné van dat jaar de vijfde etappe. Het was uiteraard weer een bergetappe met aankomst op de Col de Plainpalais.
In 2012 behaalde Hesjedal zijn grootste prestatie uit zijn wielerloopbaan. Mede dankzij een ijzersterke individuele tijdrit en beklimming van de iconische Stelviopas wist hij Joaquím Rodríguez in een rechtstreeks gevecht zestien seconden voor te blijven in het algemeen klassement.
Als één van de favorieten kwam Hesjedal een jaar later aan de start van de nieuwe Giro, maar door een val was hij genoodzaakt op te geven. Hij stond op dat moment derde in het algemeen klassement. Nog niet helemaal hersteld van zijn val werd hij in de Tour van dat jaar pas zeventigste, zijn laagste eindklassering in een grote ronde ooit.
In 2014 wist Hesjedal weer top-10 te rijden in een grote ronde, hij werd negende in de Giro. In de Vuelta van dat jaar evenaarde Hesjedal zijn prestatie uit 2009 door een etappe te winnen. In de slotmeters van de slotklim raasde hij Bob Jungels nog voorbij en won.
In 2015 werd Hesjedal ondanks een matige start op 35-jarige leeftijd vijfde in de Ronde van Italië. In de Ronde van Frankrijk van 2015 wilde Hesjedal gaan voor een etappezege. Dit lukte hem bijna. In de voorlaatste rit naar Alpe d’Huez reed hij samen met Thibaut Pinot omhoog, maar die liet hem op twee kilometer van de finish achter. Hesjedal finishte op 40 seconden van Pinot.
Op 1 augustus 2016 kondigde hij aan te zullen stoppen als professioneel wielrenner eind 2016. Het merkwaardigste verhaal over Hesjedal is dat over een valpartij in een afdaling, ik weet niet meer in welk jaar of in welke wedstrijd, waarbij zijn achterwiel merkwaardig lang bleef doordraaien. Dat was één van de eerste keren dat er over “mechanische doping” werd gesproken. Merkwaardig genoeg vind ik daarover niks terug op de Wielersite, waar ik anderzijds wel een dopingbekentenis heb gevonden (uit zijn mountainbike-tijd), waarvan ik niks afwist. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.