In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen…

“De betovering van april” is een vertaling van ‘Enchanted April’, een boek dat oorspronkelijk in 1922 verscheen en van de hand is van de Britse schrijfster Elisabeth von Arnim (1866-1941, zij was eerst met een Duitser gehuwd). Ik ken de titel door de verfilming uit 1991, ongetwijfeld de aanleiding voor de vertaling en uitgave van dit boek. Het is een ‘feel good movie’ en een romantisch verhaal. Het gaat over vier vrouwen die samen een kasteeltje – San Salvatore in Italië – huren voor een vakantie in de maand april.  Het gezelschap komt veeleer toevallig tot stand, nadat twee van hen (mevrouw Wilkins en mevrouw Arbuthnot) op een druilerige dag in Londen in The Times een advertentie lezen voor deze vakantie. Uiteindelijk gaan ze met vieren om de kosten te delen, want afgezien van de adellijke en betoverend mooie  Lady Caroline en de oude, norsige mevrouw Fisher gaat het om twee gehuwde vrouwen uit de middenklasse die om verschillende redenen hun echtgenoot  en het grijze Londen voor een maand willen ontvluchten. Pas samen op hun bestemming moeten ze elkaars eigenheid leren kennen en dat zorgt voor spanningen. De betovering uit de titel slaat vooral op de inspirerende en haast magische invloed van de bloemenrijke tuin met uitzicht op zee. Het verblijf op San Salvatore verandert ieder van hen geleidelijk in een beter en meer liefdevolle persoon. Dit boek is heel lichtvoetig, en in alle opzichten een ‘feel good’ verhaal. Een leuk tussendoortje en uitstekende lectuur voor op reis.

Fons Mariën, 30/05/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.