In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen…

Stefan Hertmans heeft een huisje in Monieux, in de Provence. Daar gaat een legende over een pogrom tegen joodse inwoners en een verborgen joodse schat. Dat heeft te maken met het verhaal van een bekeerlinge uit de 11de eeuw, een christelijk meisje uit Rouen dat vluchtte met een joodse jongen. De auteur heeft een en ander opgespoord in documenten die effectief over dit koppel bestaan. Tegelijk heeft hij in deze tijd de reis van het koppel gevolgd, van Rouen via Narbonne naar Monieux, vervolgens (na het drama van de progrom waarbij haar man David omkomt en haar oudste twee kinderen worden ontvoerd) de moeizame reis van de vrouw via Sicilië naar Fustat (het huidige Caïro) en later weer via Narbonne naar Najera in Spanje waar hij het spoor bijster raakt. “De bekeerlinge” is een dramatisch verhaal waarbij ook de kruistochten uit die tijd een grote rol spelen. Het gaat om de liefde van een jong koppel, om de bekering tot een andere godsdienst (heel ongewoon in die tijd en bovendien werd ze lid van de joodse gemeenschap die in heel Europa onder druk van geweld staat) en de wanhopige zoektocht van deze jonge vrouw naar haar kinderen. Hertmans heeft zich goed ingewerkt in de materie, verklaart ook zijn bronnen en combineert goed het verhaal uit de 11de eeuw met zijn reis in hun sporen in deze tijd. Daarbij is zijn stijl ook superieur, hij weet heel goed de sfeer van die tijd en die plaatsen op te roepen. In één woord: dit is een superieur boek! Ik heb het heel graag gelezen en kan het iedereen aanraden.

Fons Mariën, 22/05/2017

2 gedachtes over “De leestips van Nonkel Fons (retro 27)

 1. Ik hoorde Hertmans in een (radio) interview omtrent dit boek een visie op de kruistochten ventileren die vandaag toch wel wat achterhaald is door historisch onderzoek en publicaties.
  Hoe interessant het boek van Amin Maalouf (omtrent de Arabische visie) ook is, het geeft niet veel meer weer dan de perceptie van de mensen van een veroverd land en is dan ook niet echt een historisch waardevol werk.
  Het stoort me vooral dat een intellectueel hier eenzijdig tewerk gaat door dit als een historische bron te gebruiken zonder tegenwerk van andere publicisten; dat vertelde hij althans.
  Het boek van Rodney Stark over de kruistochten bijvoorbeeld mag dan al behoorlijk biassed zijn; bepaalde delen van zijn boek zijn goed onderbouwd en halen veel van de visies van Hertmans onderuit.
  (wat betreft de geschiedenis van anti-judaisme/anti-semitisme/pogroms spoort zijn visie ook niet met bijvoorbeeld de geschriften van Pieter van der Horst).
  Interessant hieromtrent is ook (zij het onderwerp wel wat verschillend is, maar toch zeker parallellen vertoont) het boek van Luk Corluy; Al – Andalus.

  Voor alle duidelijkheid, ik heb het boek van Hertmans niet gelezen.

  Like

 2. Beste Axel, bedankt voor uw interessante bijdrage. Besef wel dat het boek van Hertmans een roman is. De kruistochten spelen hier veeleer als achtergrond voor het verhaal. Het is geen historisch werk. Zelf ben ik evenmin gespecialiseerd in de kruistochten en antijoodse progroms van die periode. Het boek van Luc Corluy over Al Andalus heb ik wel gelezen. IK kan je het boek van Hertmans wel aanbevelen als boeidende lectuur.
  Groet, Fons MMariën

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.