Shekhar Kapur werd geboren in 1945 in Lahore (toen in Brits‑India) en is een van de weinige Bollywood‑regisseurs die ook carrière maakten in de Verenigde Staten.

Omdat zijn vader zich verzette tegen een carrière in de showbusiness, ging hij in 1970 naar Groot‑Brittannië om er te studeren. Hij had echter meer belangstelling voor fotografie en film en keerde terug naar India. Aanvankelijk werkte hij er als acteur, maar hij vond zijn echte roeping toen hij zijn eerste film regisseerde. In 1983 werd hij met Masoom (Innocent) een van de bekendste regisseurs van Hindi‑films. In 1994 kreeg Bandit Queen, zijn controversieel biografisch portret van de vogelvrijverklaarde Phoolan Devi, bij de voorstelling op het Filmfestival van Cannes internationale erkenning, maar de film werd aanvankelijk verboden door de Indiase regering. In 1998 draaide hij de historische biografie Elizabeth, met Cate Blanchett als koningin Elizabeth I. Hij kreeg daarvoor een Oscarnominatie voor Beste Film en meer aandacht van de Indiase censuurcommissie. Hij woonde opnieuw enkele jaren in India, maar ging dan terug naar de VS om er The Four Feathers (2002) te draaien. Shekhar Kapur is een enthousiast promotor van de Indiase cultuur in het westen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.