45 jaar geleden vestigde een Belgische profwielrenner, met name François Van Beeck (foto Erik Van Herck), zich in de Verenigde Staten. Op de Wielersite heeft hij hierover zelf een tekstje geschreven, dat ik jullie niet wil onthouden.

Maar vooraleer het woord te geven aan François zelf, wil ik eerst nog even het overlijdensbericht uit het gewestelijke weekblad De Polder citeren, waar ik ook bovenstaande foto heb gevonden: “Vorige maandag overleed in Buzzards Bay, Massachussets USA, de oud-Puttenaar Swa Van Beeck.
Swa was een telg van Piet en Jeanne Van Beeck, de gekende familie die indertijd ‘t Zwaantje en ‘t Bazarke uitbaatte in de Ertbrandstraat. Francois werd geboren op 16 november 1951, en was de oudste van 6 kinderen. Hij werd een beloftevol wielrenner die in 1975 een profcontract afsloot bij Alsaver, onder ploegleiders Lomme Driessens en Florent Van Vaerenbergh. Op de foto zien we hem in de trui van kampioen van de provincie Antwerpen, titel die hij won in 1973 bij de liefhebbers. Naast hem vader Piet met de palm, onderaan de (toen nog kleine) Nancy, rechts Paula Van Beeck.
Nadat hij de liefde van zijn leven vond in de Amerikaanse Becky, verhuisde hij naar de States. Daar bouwde hij zijn eigen bedrijfje op. Zij kregen een zoon en een dochter, en sinds kort was hij trots op een eerste kleinzoontje.
Aan de overblijvende familie wensen wij veel sterkte toe bij dit totaal onverwachte overlijden.”
En dit is wat François zelf schrijft op de Wielersite: “Getrouwd met een Amerikaanse in jan.1975, die ik in Oostenrijk leerde kennen. Had in de Ronde van Oostenrijk in 1973 een speciale prijs voor moedigheid of zo iets gewonnen (*). Twee weken alles betaald in het dorp waar de rit over de Gross Glockner vertrok. Verbleven in jan. ’74 in hetzelfde hotel. That is how I ended up in the U.S. Ben nog steeds Belg. Ik moet wel eens naar Nederlandse woorden zoeken, en schrijf wel fouten denk ik?
Ik woon al van 17-12-1976 in de USA. Ik kom geregeld terug naar Putte-Kapellen om familie te bezoeken (vorige week nog). Af en toe zie ik nog enkele renners van vroeger.
In de jaren 80 2x als coach van de nationale US-ploeg aan de Ronde van België deel genomen.”

(*) Prijs van de strijdlust neem ik aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.