In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

De ondertitel van het boek De atheïstische moslim luidt: ‘Een weg van geloof naar rede’. De auteur is Ali Rizvi, die in de Verenigde Staten woont en van Pakistaanse afkomst is. Hij is een afgestudeerd arts en oncologisch patholoog. In dit boek beschrijft hij in de eerste plaats de weg die hij heeft afgelegd van gematigde moslims tot overtuigd atheïst. Zijn ouders waren gematigde sjiieten en ook gestudeerde mensen. Ali bracht met hen zijn jeugd door in Libië, nadien en vooral in Saoedi-Arabië. Later deed hij medische studies in Pakistan en Canada, alvorens zich in de VS te vestigen.

Ali Rizvi heeft een kritische geest. Het viel hem op dat bepaalde praktijken in Saoedi-Arabië helemaal niet strookten met zijn gematigde visie op de islam, zoals hij die in zijn milieu geleerd had. Hij begon de Koran te lezen in vertalingen (het Arabische origineel was om taalredenen voor hem te moeilijk). Groot was zijn verbazing toen hij vaststelde dat de laakbare praktijken (handen afhakken, steniging…) in Saoedi-Arabië wel degelijk hun grond hadden in verzen in de Koran. Een letterlijke lezing leek daartoe aan te zetten. Geleidelijk ging hij meer over tot een interpretatie, tot een metaforische lezing van de Koran, tot het zoeken naar ‘de juiste context’. Tegelijk kwam hij onder de indruk van de natuurwetenschappen (meer bepaald de reeks ‘Cosmos’ van Carl Sagan) en  kon hij steeds minder die wetenschappelijke inzichten in overeenstemming brengen met de ‘waarheden’ van zijn geloof. Ook de metaforische lezing van de Koran om de problematische aspecten ervan te omzeilen kon hij steeds minder aanvaarden. Ali Rizvi legde een weg af van geloof naar rede en werd zo atheïst.

Maar als man van Pakistaanse afkomst werd hij enerzijds door westerlingen nog steeds gezien als een moslim. Anderzijds hebben ‘afvalligen’ in de moslimgemeenschap het heel moeilijk om nog aanvaard te worden. Vooral na de aanslagen van 9/11 in New York en Washington kwam de islam en de moslimgemeenschap onder zware kritiek te liggen. En hij deelde in de ‘prijzen’, zelfs als ex-moslim. Het noopte hem tot het flink kritisch nadenken over de islam, de daden van sommige moslims en de reacties daarop. Zo hamert hij op het onderscheid tussen legitieme kritiek op de islam (een geloofsovertuiging) en onverdraagzaamheid tegen moslims (mensen waarmee hij – met zijn Pakistaanse roots – ook nog geassocieerd werd). Enerzijds zet hij zich fel af tegen het rechtse discours van onverdraagzaamheid en het amalgaam tussen ideeën (islam) en mensen (moslims).  Anderzijds zet hij zich eveneens af tegen het linkse, liberale (in de Amerikaanse betekenis) discours dat moslims verdedigt en in één moeite ook alle kritiek op de islam bant. Zo verzet Rizvi zich fel tegen het begrip ‘islamofobie’ dat door moslims en liberaal denkenden  gebruikt wordt om alle kritiek op deze godsdienst in de kiem te smoren. Nochtans vindt Rizvi dat kritiek op de islam wel degelijk mogelijk en wenselijk is en dat een hervorming van belang is. Omdat de islam na de aanslagen zo onder vuur ligt, gebruiken linksen en moslims ook een aantal voorwendsels om de religie uit de wind te zetten, zoals: “islam is een vreedzame religie”, “het is de politiek, niet de religie” of “dat (de daders) zijn geen ware moslims”. Ali Rizvi fileert deze voorwendsels grondig één voor één en toont er de valsheid van aan. Verder onderzoekt hij nog de kansen tot en problemen i.v.m. een mogelijke hervorming van de islam.

Dit boek is rijk aan inzichten, de auteur is kritisch en waarheidsgetrouw. Hij beschrijft zijn zoektocht ook als een zoeken naar waarheid. Ik heb in dit boek talloze interessante passages en zinnen onderstreept. Ik kan de lectuur ervan aan iedereen aanbevelen.

Fons Mariën, 21/06/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.