Fons Mariën las Zwartkijkers van Herman Vuijsje.

‘Zwartkijkers’ is een boek van de halfjoodse Nederlandse socioloog Herman Vuijsje, van wie ik vroeger al ‘Pelgrim zonder god’ las. Dit laatste boek is een verslag van zijn reis van Compostela naar Amsterdam, omgekeerd dan gewoonlijk omdat de auteur zichzelf voorstelt als ongelovige.

In ‘Zwartkijkers’ uit 2018 richt hij zijn pijlen op het hedendaagse activisme van mensen die blanke mensen ‘witte mensen’ noemen, Zwarte Piet racistisch vinden, het hebben over ‘witte privileges’. Dat activisme zou racisme willen bestrijden maar door de wijze waarop ze dat doen bezondigen ze zich aan racisme t.o.v. blanken. Hij gaat flink tekeer tegen auteurs als Gloria Wekker (‘Witte onschuld’) en Anousha Nzume (‘Hallo witte mensen’), wiens boeken mij ook bekend zijn. Herman Vuijsje analyseert kritisch hun geschriften en noemt hen de ‘schrikgodinnen’. Hij is heel kritisch voor wat hij de zwart-witpredikers noemt. Hij wijst er onder meer op dat deze predikers de standpunten en concepten (zoals ‘white privilege’) uit de VS klakkeloos overnemen en toepassen op de Nederlandse situatie, terwijl ze er geen rekening mee houden dat die situatie erg verschillend is. Zo wordt Zwarte Piet door activisten beschouwd als een ‘blackface‘, wat in Noord-Amerika omwille van de gevoeligheden van Afro-Amerikanen totaal not done is. Daarmee gaan ze voorbij aan de geheel eigen Hollandse Sinterklaas en Zwarte Piet traditie.
In tegenstelling tot wat deze activisten beweren is Nederland niet doordrongen door racisme, zo onderzoekt Herman Vuijsje. Veelal gaat het om heel subjectieve, emotioneel ervaren racismegevallen en is een objectieve grond moeilijk aan te wijzen. Hij onderzoekt in hoeverre discriminatie en racisme echt voorkomen in Nederland. Herman Vuijsje sluit af met de zwart-witcatechismus, waarin hij de belangrijkste standpunten van dit activisme nog eens op een rijtje zet. Hij besluit dat deze vorm van activisme leidt tot een verdere polarisering en segregatie tussen groepen in de samenleving.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.