Morgen wordt de Vlaamse schrijfster Daisy Ver Boven (geboren als Daisy Van Hassel in Aarschot) 95 jaar. Ze trouwde met Joseph Ver Boven (vandaar uiteraard haar pseudoniem) en verbleef van 1948 tot 1961 in Congo.

Oorspronkelijk was haar man gewestbeambte in Oshwe. Als zijn assistente waren ze beiden werkzaam in de brousse. Joseph Ver Boven bezocht daar de dorpen van zijn werkgebied om er geboorten en sterfgevallen te registreren en om erop toe te zien dat de mensen correct hun velden bewerkten, de hygiëne in acht hielden en geschillen volgens de rechtspraak te beslechten.
In 1957 verhuisden ze naar Leopoldstad, toen haar man werd aangesteld als assistent-gewestbeheerder in Beneden-Congo. In die tijd publiceerde de schrijfster reeds geregeld artikels in het weekblad „Libelle‟ en werkte ze aan haar roman „La Piste étroite‟, die in 1960 werd gepubliceerd bij Renaissance du Livre te Brussel.
Toen Kongo onafhankelijk werd, weken zij eerst uit naar Ruanda-Urundi, vanwaar zij in 1961 naar België terugkeerden. Terug in België werkte Daisy Ver Boven op verschillende redacties en later richtte ze samen met haar man een vertaalbureau op.
In 1962 verschijnt haar documentaire roman De rode aarde die aan onze harten kleeft, waarin ze haar ervaringen als koloniaal in Congo neerschrijft. Een jaar later bezocht ze het land waar zij bijna vijftien jaar geleefd had opnieuw. Dit resulteerde in haar derde roman: Mpasi… Weerzien met Kongo drie jaar na zijn onafhankelijkheid. (Mpasi is Lingala en betekent spijt, verdriet, fatalisme, moedeloze berusting, rouw, onmacht.)
In 1980 schrijft ze nog een laatste Congo-roman Gevierendeeld. Nadien zal zij voornamelijk jeugdboeken publiceren zoals Het zondagskind in 1983 dat ik heb gerecenseerd in “Joost, Meesje, Sofietje, Marijke, Birgit en de anderen: hoe droef het is kind te zijn” (De Rode Vaan nr.18 van 1984).
“Het zondagskind”, dat is Sofietje, en ook al drinkt ze ranja met een rietje (door de schrijfster evenwel irriterend “limona” genoemd), het leven is voor haar geen pretje. Ze begint een boek met zo maar eventjes twintig volle pagina’s (pagina 5-24) volgestouwd met de ene (kleine) ramp na de andere. En dan moet het ergste nog komen: Sofietjes vader is een Italiaanse gastarbeider die haar moeder echter niet meer heeft weergezien nadat ze was verwekt, haar pleegvader, tevens de echte vader van haar jongere zusje en broertje, wordt op de koop toe in de gevangenis opgesloten omdat hij in dronken toestand twee mensen heeft doodgereden. Mama Maria trekt dan op met ene lederen Johnny die de pest heeft aan kinderen en vooral aan Sofietje en samen belanden ze dan op hun beurt achter de tralies wegens drugsmokkel. Oef!
En toch is Sofietje een zondagskind, vindt Grote Beer, haar opa en zowat het enige levende wezen dat ze niet wantrouwt, en dus geboren voor het geluk. En dat vindt ze dan aan het slot in… een home. ’t Kan verkeren, zei Bredero.
Dit boekje zal dus ook wel met de nodige goede bedoelingen geschreven zijn, maar naast het reeds opgesomde overtrokken leed, komen er dan verder nog een aantal bezwaren tegen de spelling (zo worden systematisch de aanhalingstekens wel geopend, maar niet gesloten) met als bekroning een paar manifeste fouten (“echo-d het zusje” pagina 18; “gelachten” pagina 39 en 91; “hij verwendt de poest” pagina 65). En op pagina 20 krijgt men op de koop toe de tijdsaanduiding “eind in de namiddag” terwijl de kinderen pas uit bed zijn. Huilen wordt het dus toch. Mét of zonder pet op.
Ook Het wilde water (1985) verschijnt nog bij Infodok te Leuven, daarna schrijft ze vanaf 1993 voor de reeks Vlaamse filmpjes bij uitgeverij De Goede Pers te Averbode. Tussendoor schrijft ze in 1989 ook nog een bijdrage in het themanummer van het tijdschrift Vlaanderen, dat gewijd is aan “De Afrika-roman in Vlaanderen”. Zij heeft het meer bepaald over ‘De zwarte vrouw in de Afrika-roman’.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.