Morgen viert de Duitse voormalige kunstschaatster Katarina Witt haar 55ste verjaardag. Toen ik op De Rode Vaan werkte, was ze het uithangbord van de DDR en het spreekt dan ook vanzelf dat toen er in ons “zusterblad” Neues Deutschland een interview met haar verscheen, wij er als de kippen bij waren om het te vertalen en in onze rubriek “aan het lijntje” af te drukken. Om nog meer de indruk te wekken dat het om een “echt” interview ging, voegden wij er ook nog een kopie uit het blad aan toe, waarin zij de lezers van ND (Neues Deutschland) dankt voor het “duimen”. De ND vervingen wij uiteraard door RV en geen haan die er ooit naar heeft gekraaid!

Het hing aan een draadje, een « string », die gouden medaille voor de DDR-kunstschaatster Katarina Witt. In de opgelegde proeven had ze weliswaar beter gescoord dan normaal, maar toch had haar grote concurrente, de fanatieke Amerikaanse Debi Thomas, een betere uitgangspositie voor de vrije « Küren » opgebouwd. En vooral… in de wandelgangen werd er gefluisterd dat het nu maar eens gedaan moest zijn met de sexy kuren van mooie Katarina. Naar het schijnt zouden bij een exhibitie-nummer van haar in tanga, de oudere juryleden zo waar bijna aan een hartverlamming bezweken zijn.
Kortom, het was een dubbeltje op zijn kant. Tweevoudig medaillewinnaar, de Italiaanse slalom-playboy Alberto Tomba-la-Bomba beloofde zelfs één van zijn medailles af te staan indien ze het goud uiteindelijk zou ontlopen. De spanning was dus om te snijden toen Katarina in vuurrood pakje (maar mét een deftig broekje) het ijs op gleed voor haar interpretatie van Bizets « Carmen ». Artistiek schitterend maar met te weinig technische risico’s werd er gezegd. Wat ging er dan in Katarina om?
Katarina Witt: Persoonlijk was ik over mijn prestatie tevreden. Mijn sprongen waren alle gelukt en over het artistieke peil was eenieder tevreden. Het wachten was dus op Debi Thomas (die heel toevallig voor dezelfde muziek had geopteerd, J.D.) en dat viel me heel erg zwaar. Toen haar punten op het scorebord verschenen en er een gejuich opsteeg in de zaal, dacht ik oorspronkelijk zelfs dat ik verloren had. Het was pas toen ik op het televisiescherm de puntenoptelling zag, dat ik vaststelde dat ik het uiteindelijk toch had gehaald en dat de Canadese Elisabeth Manley zelfs nog onverwacht de tweede plaats in de wacht had gesleept.
— Waar zal je die gouden medaille nu bewaren ?
K W.:
Bij me thuis natuurlijk. Maar eerst zal ze nog een tijdje te zien zijn op de tentoonstelling die ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van onze socialistische Sportbeweging wordt georganiseerd. Dat dan als dank aan iedereen die het voor mij mogelijk gemaakt heeft zo een succesrijke sportloopbaan uit te bouwen.
— En wie is dat in het bijzonder ? Wiens aandeel is het grootst ?
K.W.:
Zonder twijfel dat van mijn trainer Jutta Müller, die mij sedert 1975 begeleidt en me door haar grote talent, haar engagement en haar vastberadenheid heeft gemaakt tot wat ik nu ben : een tweevoudige Olympische winnares. Maar natuurlijk mag ik ook mijn ouders niet vergeten, die jarenlang hun leven zodanig hebben ingericht dat ik me zonder beletsel aan mijn sport kon wijden.
— Heb je in Canada heel wat fanmail ontvangen ?
K.W.:
Jazeker, alleen al vóór mijn Kür zo’n 300 brieven en telegrammen.
— Ik heb gehoord dat je ondertussen onze vriend Tomba hebt ontmoet?
K.W.:
Ja, maar het was maar heel vluchtig en we begrepen geen gebenedijd woord van elkaars taal…
En men mag dan nog zeggen dat de liefde alle taalbarrières overwint, het is nog maar zeer de vraag of de fijnbesnaarde Katarina wel zal vallen voor de Rambo-achtige charmes van Alberto. Tenslotte is hij immers niet de enige. Er is ook nog…

Referentie
Jan Draad, Katarina Witt aan het lijntje, De Rode Vaan nr.11 van 1988

79 katarina witt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.