Morgen viert bariton Marc Meersman zijn 65ste verjaardag.

Hij studeerde aan het conservatorium van Brussel en was daarna 13 jaar lid van het BRT-koor. Tegelijk zong hij ook close-harmony bij The Malufi Singers, waarvoor hij ook soms eigen nummers schreef. Omdat de groep splitte, heeft hij één van die nummers ook op single uitgebracht, waarmee hij op het Tien om te Zien-publiek mikte. Tevergeefs. Na zijn deelname aan the Singer of the World‑competitie in Cardiff hoorde ik hem in de Gentse Opera op 23/11/1987 in een uitvoering van Gounods “Mis voor Sinte-Cecilia”. Nadien was hij vooral bij de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen actief, maar hij was toch ook een uitstekende doge in de “Otello” van Rossini, in de Gentse opera concertant gebracht door Jos Van Immerseel in september 1993. In 1996 was hij de aartsbisschop in de Nederlandse versie van de Disney-tekenfilm “The hunchback of Notre Dame” en componeerde (en zong hij uiteraard) zowaar het clublied van Anderlecht. In 1998 bracht hij de CD “Magic melodies” uit in een productie van John Terra, waaruit vooral “Wand’rin’ star” bekend is geworden, zij het dan geplaybackt door Guy Mortier in “Alles kan beter”… Alles kan inderdaad beter, want deze CD biedt voor Marc (die in die tijd ook wekelijks op televisie kwam met het Rechtvaardige Rechters-lied) geen meerwaarde. Er staan bijvoorbeeld ook een paar duetten op en soms lijkt het er echt op dat dit is omdat Marc zo weinig interpretatie in zijn vertolking legt, dat het, ja hoe zou ik het zeggen, saai wordt. Vooral “Tears in heaven” van Eric Clapton is daarvan een goed voorbeeld, waarbij Bart Herman dan de meubelen moet proberen te redden. Het is het zoveelste bewijs dat “een geschoolde stem” voor popmuziek eerder een nadeel dan een voordeel is. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zo’n slechte versie gehoord van “You’ll never walk alone” dan door de drie tenoren! Op zijn website lees ik dat hij ook een “Ode aan prinses Mathilde” heeft opgenomen. I rest my case…

Ronny De Schepper

6 gedachtes over “Marc Meersman wordt 65…

   1. Beste,
    ikzelf ben een groot bewonderaar van Marc Meersman, heb al zijn CD’s, hij nam ook een CD op met Laurena (Moving Melodies), helaas is er geen DVD op de markt. Heb deze bariton al meermaals live gehoord en gezien, samen met onze sopraan Myriam Couvreur. Zijn stem kruipt ongetwijfeld “under my skin”, de man heeft een enorm stembereik en volume, heeft ook een enorme controle over zijn ademhaling, ik kan hier nog uren over doorgaan.
    Helaas krijgt hij niet de waardering die hij verdient, maar… heel weinig mensen die actief zijn in het “klassieke wereldje” krijgen de waardering die ze verdienen hier in ons landje.
    Marc Meersman bracht zopas een Duitstalige single uit “Folge dem Gefühl”, is ook op Facebook! Neem gerust eens een kijkje!
    Mvg, Silvana

    Like

   2. Silvana, de Marc Meersmans die ik op FB vind, voldoen zeker niet aan het profiel van de zanger. En wat meer is: bij jouw vrienden vind ik hem ook niet terug? Als je er mij wou doen inlopen, is dat wel gelukt moet ik zeggen… :-)

    Like

  1. Beste,

   Ik neem heus geen loopje hoor met u!
   De pagina van deze artiest vindt u terug onder facebook marcmeersman musician/band .
   Management is in handen van Heike Steinmetz.

   Marc Meersman treedt binnenkort op in Beveren-Leie, samen met zijn broer en een koor op 19 maart, tevens ook de voorstelling van een nieuwe CD!!!

   9 vrienden van mij zijn ook lid van de Marc Meersman groep!

   Groetjes, Silvana

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.