Leontina Vaduva, die nu in Frankrijk woont (in 1999 werd zij er geridderd als Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres), werd geboren in Bukarest, waar zij ook aan het conservatorium studeerde. Nadat zij in 1985 zowel het vocalistenconcours in ’s Hertogenbosch als in Toulouse had gewonnen, maakte de Roemeense sopraan pijlsnel furore in de grootste theaters van de wereld. Binnen ongeveer drie jaar stond ze o.a. in het Royal Opera House Covent Garden en de Wiener Staatsoper, in de Metropolitan Opera in New York en de operahuizen van München, Parijs, Brussel en Barcelona.

Volgens sommigen zou Roberto Alagna “La Bohème” met hààr en niet met zijn vrouw en haar landgenote Angela Gheorghiu hebben opgenomen, omdat Alagna in de dood van Mimi de dood van zijn eerste echtgenote Florence zou hebben geprojecteerd (zij was nog maar pas daarvóór, namelijk in 1994, gestorven aan een tumor). Anderzijds had Alagna in Covent Garden destijds geen moeite om diezelfde Leontina Vaduva terzijde te laten schuiven om Gheorghiu als zijn Juliette te hebben. En dat loopt nochtans ook slecht af! Dat Vaduva en Gheorghiu niet echt in mekaars buurt kwamen op de persvoorstelling van “La Bohème” in de Brusselse Muntschouwburg, was dus voor één keer eens niet aan “diva”-capriolen toe te schrijven.
In de Scala van Milaan maakte zij in 2000 o.l.v. Riccardo Muti een onuitwisbare indruk in de rol van Blanche de la Force in “Les Dialogues des Carmélites” van Poulenc, een rol die ze op 03-04-2004 eveneens vertolkte in de Opéra Royal De Wallonie. Daarnaast veroverde ze de wereld als Manon in de gelijknamige opera van Massenet. Met Zubin Mehta, Placido Domingo, Alain Lombard en Kent Nagano maakte ze prachtige CD- en DVD-opnames, maar toch voelt ze zich eerder thuis op het podium: “Dat is veel boeiender dan de volmaaktheid uit de opnamestudio. Perfectie zonder emotie is immers niets,” aldus Vaduva. “Ook Callas was niet perfect; maar wat zij op het toneel deed was duizend keer interessanter. Zij zette een karakter neer en doorleefde ieder woord.” Het grote inlevingsvermogen waarmee Leontina Vaduva aan iedere rol gestalte geeft, maakt haar optreden dan ook al bij voorbaat bijzonder.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.